Pagina's
vrijdag 27 mei 2011
Rozenweetjes
dinsdag 24 mei 2011
Alarm voor de bijtjes
Dat het een prachtig voorjaar is, kunnen wij nu, op de drempel van de zomer wel met zekerheid zeggen. De rozen, seringen lelies, irissen, het doet er niet toe welke voorjaarsbloeier je noemt, het kan niet op. Alles staat er perfect bij. Toch is er iets goed fout in de natuur en de scherpe observeerder moet het ook zijn opgevallen. Wij missen namelijk een heleboel bijen. Nu al heb ik de buren horen klagen dat er bijna geen appels aan de boom komen, terwijl de boom toch volop in bloei heeft gestaan. Ook de pruimenboom geeft voortekenen van een armoedige oogst.
In het programma de “Wereld draait door” werd, vorig jaar, de alarmklok ook al geluid en werd onze nationale bioloog, Midas Dekkers, om raad gevraagd. Helaas, ook hij moest een antwoord schuldig blijven.
Wat is er nu precies aan de hand: Wereldwijd verdwijnen er hele bijenvolken of sterven massaal uit. De oorzaak is nog onbekend, hoewel er steeds meer geruchten komen dat de chemische onkruid- en ongedierte bestrijding hier een aardig aandeel in hebben. Mogelijk komt het door overmatig gebruik van mobieltjes waardoor de bijen gedesoriënteerd raken, straling, virussen, pesticiden? Joost mag het weten. Adequate maatregelen worden dus ook nog niet genomen. Ondertussen wordt de situatie voor de natuur er natuurlijk niet beter op. Je voelt je een roepende in de woestijn, je wilt graag iets doen, maar je weet niet wat.
Om toch het idee te hebben iets voor ons nijver volk te doen, wil ik bij deze dus een paar tips geven om zoveel mogelijk bijen te beschermen en zoveel mogelijk naar de tuin te lokken, om zo een steentje bij te dragen om de natuur in stand te houden.Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om insectenplagen en schimmels te bestrijden is natuurlijk taboe. Gebruik in plaats hiervan zachte zeepoplossingen of spuit luizen af met water. Verwijder bij schimmels de aangetaste delen. Als het echt niet anders kan sproei dan met een milieuvriendelijk middel en na zonsondergang als (die paar) bijen hun korf hebben gevonden.
Verzamel zoveel mogelijk planten die voor bijen aantrekkelijk zijn in de tuin. Heb je een tuin met uitsluitend tegels, zet dan een paar bakken met bijenlokkers in een kaal hoekje.Struiken die aantrekkelijk zijn voor bijen: Vlier, Spirea, Jasmijn, Sering, Buddlea (Vlinderstruik) en de Viburnum.
Planten die bijen lokken zijn o.a:. Koninginnekruid (Eupatorium), Korenbloem (Centaurea), Sedum, Salvia en Tijmsoorten, Lavendel, Lavatera, Allium, Alyssum, Campanulasoorten, Stokroos, Koriander.
Stuk voor stuk prachtige struiken en planten en in iedere tuinstijl te plaatsen.
Voor mensen die bang zijn voor bijen de geruststelling: de bij steekt alleen als hij zich aangevallen voelt. Wespen kunnen lastig zijn, bijen zijn alleen geïnteresseerd in bloemen en honing. Dit ook ter geruststelling van mijn glazenwasser die vorig jaar mijn ramen niet wilde lappen omdat er, toen nog, teveel bijen in de Hibiscus, die naast het raam staat, zoemden. Ik hoop dat hij het dit jaar weer niet aandurft, dan gaat het tenminste goed met de bijen.
maandag 16 mei 2011
kleurenpalet van de mei tuin
April heeft zich, ondanks de koude nachten toch wel van zijn beste kant laten zien. Hoewel het ’s nachts toch nog flink koud was, hebben de voorjaarsstruiken alles uit de kast gehaald en ondanks de droogte toch een enorme bloesempracht laten zien. Zo explodeerde de Magnolia bijna letterlijk van de bloesem nadat ik eind maart, toch wat bezorgd was over de te verwachte bloei. De behoorlijk warme dagen van april, zorgden er ook voor dat de Rhododendrons niet wilden achter blijven in het kleuren palet. Het donkerpaars van de Sering, fuchsia rose van de Magnolia, het knetter rood van de Rhododendrons en de zachte blauwe waas van de Blauwe regen. Het is een waar kleur spektakel en een lust voor het oog.
dinsdag 26 april 2011
Oranje planten
Bekijk eens een goudsbloem van dichtbij, snuif de lucht eens op van een afrikaantje en tot slot, luister eens naar het diepe gegons van de hommel in de net ontloken papaver. Neem er de tijd voor en je bent een liefhebber.
Met de huidige hysterie rond het Nederlands elftal, is het misschien zelfs wel een leuk idee om je tuin te beplanten met oranje bloemen. Met een beetje inspanning en aandacht, scoor je gelijk voor de hele buurt. Een veldje van 2 bij 2 meter, wat zaad en regelmatig water, geeft al genoeg voor diverse boeketten, en dat is weer eens iets anders dan lelijke irritant, hard wapperende vlaggetjes.
Nog meer tips: voor de "doe-het-zelver" op homeopatisch gebied geeft de goudsbloem zeer veel toepassingen. De papaver kan verwerkt worden tot leuke droogbloemboeketten, en het zaad kan worden gebruikt voor nog meer pollen papavers en ook als maanzaad voor eigenmaakte biologische broodjes. Voor de dromer is het zaad nog een vlucht uit de werkelijkheid, mits in enorme hoeveelheden tot zich genomen. Tenslotte verjagen de afrikaantjes de luizen uit de rozen, maar dat is een tip die ik nog niet kan bevestigen, omdat de slakken sneller waren dan de luizen. M.a.w. zij hadden mijn afrikaantjes opgegeten voordat zij deze volkswijsheid waar konden maken.
donderdag 21 april 2011
Japanse Esdoorn
woensdag 6 april 2011
Magnolia - voorjaarsreus
Magnolia: Prachtige voorjaarsreus
Tussen het geweld van de bloeiende Prunus en Vibernum, mogen wij de Magnolia als voorjaarsbloeier natuurlijk niet vergeten. De boom komt oorspronkelijk uit China, Japan en Amerika, en is er in ongeveer tachtig varianten. De mooiste Magnolia die ik ooit heb gezien staat in Zuid Frankrijk, vlak bij Anduze. De boom is tussen de vijftien en twintig meter hoog en de takken hebben een spanwijdte van meer dan tien meter. De geur van deze bloeiende Magnolia is adembenemend. Deze woudreus is te vinden in een bamboebos dat een paar honderd jaar geleden is aangelegd door een natuurliefhebber. Het bos staat vol met (uiteraard) bamboe planten in alle soorten en maten. Ook enorme Hortensia’s, de gigantische Amerikaanse Sequoia’s en Magnolia’s zijn ruimschoots aanwezig.
Alruin - magische plant.
vrijdag 1 april 2011
Pachira
Bij deze enkele standaard verzorgingstips en wat uitleg:
Wat in alle seizoenen belangrijk is, dat de plant regelmatig gesproeid wordt. Nevelen vindt de plant heerlijk, het is tenslotte een moerasplant waar de luchtvochtigheid altijd erg hoog is. In onze woonkamers is het, zeker in de winter, slecht toeven voor de kamerplanten omdat de lucht doorgaans te droog is. Wordt de plant te groot of krijgt de plant lelijke bladeren, snoei deze dan terug/weg.
donderdag 17 maart 2011
Maart, het leven begint opnieuw
maart activiteiten
donderdag 10 maart 2011
Camellia - voorjaarsstruik bij uitstek.
donderdag 3 maart 2011
Oranje bloemen in feestelijk april
Nu bijna het hele land in een euforische oranje stemming verkeert is het misschien wel leuk om wat oranje accenten in de tuin aan te brengen.
Als vaste plant hebben wij natuurlijk de oriëntaalse papaver met zijn fel oranje bloemen, een niet te negeren plant in de "cottage garden". Het zware gegons van de hommels in de net ontloken bloemen is het ultieme voorjaarsgeluid. De uitgebloeide bloemen vormen de bekende slaapbollen, decoratief in een boeket. De plant kan een paar jaar in de border blijven staan, maar stelt het op prijs om na twee of drie jaar gedeeld en opnieuw uitgeplant te worden. Omdat het hier een vaste plant is zul je hem moeten aanschaffen in het tuincentrum, als je er dit jaar nog van wil genieten. Ook oranje rozen zijn volop te koop. "Suzanne met de mooie ogen" (Thunbergia), kan nu ook gezaaid worden en staat dan gegarandeerd in juli in bloei. Ook kant en klaar in potten wordt deze enthousiaste klimmer veel aangeboden. Helaas is de plant éénjarig en mag pas na de 15de mei naar buiten.
Eén en tweejarig goed
Kant en klaar verkrijgbare plantjes en bollen zijn volop verkrijgbaar op dit moment. Een kleine opsomming van beschikbare planten: Goudsbloemen (Calendula), Afrikaantjes (Tagetes), Begonia's, Geum, Daglelie (Hemerocallis 'Stafford), Helenium (meer voor de nazomer), Crocosmia (zomerbol), Oostindische kers (Tropaeolum) hoewel je dan de gele en rode bloemen natuurlijk op de koop toe moet nemen. Mimulus (orange glow), Cosmea (Cosmos) heeft ook prachtige oranje varianten. Nu gezaaid geeft een pot vol met oranje bloemen, de hele zomer door. Mimulus (orange glow), en zo zijn er nog volop andere één en tweejarige op kleur gekweekt. Zo zie je dat je volop kan combineren met bollen en vaste planten, die je weer kunt aanvullen met éénjarig goed, voor bakken met oranje plezier.
Vind je de overvloed aan oranje iets te veel voor je ogen dan valt er nog heel veel te combineren met andere kleuren. Denk bijvoorbeeld eens aan prachtige blauwe riddersporen, of mooie sierlijke groene grassen. Een bak vol met rood, oranje en geel geeft een prachtig vuurwerk effect. Te combineren valt er genoeg en een plek in de border of in een pot is voor iedereen te realiseren.