Zo gebruikten de Romeinen de plant als schuurmiddel van potten en pannen en werd de plant in de middeleeuwen gebruikt om tin en fijn houtwerk te borstelen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDxoWv1X1kChNhhJX8OaE9wF6z-qbl59QHcnsHz30zTwjouNDqkyXa2WpB_hWLEgQyfOpOATQOCNGHbJF6vCPx01g4A987n9Y3R2OKVIYWfT2ERPaMprB8GB98s5jx07xJu4L1qP1X7oCh/s1600/imagesCASDICZQ.jpg)
De fytotherapie kent nog meer toepassingen van deze plant: het elastisch vermogen van de plant wordt hier aangewend voor het herstel van pezen (bij o.a. de tennisarm), bij botontkalking, reuma en artritis. De aanwezigheid van Siliciumdioxide in de plant zou hiervoor verantwoordelijk zijn.
Op culinair gebied is er niets te vinden dat deze plant iets geliefder of meer getolereerd maakt. De plant is ronduit vies en hooguit eetbaar als er niets anders meer voorhanden is.
Uiteraard wordt het zelf knoeien en samenstellen van smeerseltjes en drankjes ten zeerste ontraden. Kruidendokters daarentegen kunnen wel geraadpleegd worden. Mocht je een overdaad aan Heermoes in de tuin hebben dan kun je nog altijd overwegen, de oogst aan te bieden aan een kruidendokter of fytotherapeut (mits hij/zij natuurlijk zelf oogst) in ruil voor enkele kruidenmengsels.
geweldig zeg
BeantwoordenVerwijderen