![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgowJBZnZyT8Re03m9T0FR77hVyh4CpyEaGHlAGlnKv1ecixbSBfB1rne5ZpVuWN7HrVkwJ-BcBwGDUNCWTd2lSmfsYAKTi5zomsmpyWc5JblYL0djN6pwp7ri1IH7FuJjTumfT0VlYLnVy/s280/kerstster+2.jpg)
De plant spreekt erg tot de kerstgedachte met zijn mooie groene bladeren, de rode, roze of witte schutbladeren met daartussen verstopt de piepkleine bloemetjes.
Zoals bij iedere kamerplant hangt er ook bij deze een gebruiksaanwijzing aan. Het belangrijkste is wel dat de plant zeer slecht tegen wisselende temperaturen kan. Van de kas, naar de winkel en vervolgens naar de warme droge woonkamer is een enorme shock voor de plant. De ideale omstandigheden van de kas met gereguleerde temperatuur en licht worden abrupt verruild voor de kille supermarkt of de koude straatverkoop. Vervolgens worden de planten, al dan niet verwerkt in stukjes in de veel te warme en droge woonkamers gezet, waar de planten, niet zelden, het voortijdig voor gezien houden en de bladeren laten vallen. Is dat proces eenmaal in gang gezet dan is er nog maar weinig te redden. Bij deze dus enkele tips om dit te vermijden. Controleer allereerst alvast in de winkel of de minuscuul kleine bloemetjes die verscholen zitten tussen de rode/roze of witte schutbladeren nog gesloten zijn. Zijn de bloemen al uitgebloeid dan zal de levensduur van de plant ook aanzienlijk korter zijn. Zorg dat de plant in de winkel goed is ingepakt. Denk aan de wisselende temperaturen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNq7HY0CuudUVsINyfFnfPYcIHEYZxUwRdyAXtS3NH9ko2-2Bu-KFOTwZRPYFG6Ce7R8J0ih7clRRWP4mWE7L_JvqwgReEqB4qdCH4zT_er9eGJd02xb3_gzR76dDFTE3xhON3CwYjJdm3/s1600/kerstster.jpg)
Als de plant de kerstdagen heeft overleefd volgt meestal de laatste reis naar de afvalcontainer. Echter voor de groene vingers onder ons, en diegene die wat duurzamer met de dingen omgaan nog een paar tips om de Kerstster de zomer door te helpen.
De Kerstster zal op een gegeven moment de bladeren laten vallen, snoei dan de stelen terug tot ongeveer 30 centimeter, als de plant kleiner is natuurlijk in verhouding. Zet de plant vervolgens op een vorstvrije, schaduwrijke plek en geef nauwelijks water. In het voorjaar verpot je de plant in een ruimere pot met verse aarde. Geef ruim water en zet op een lichte plek, temperatuur tussen de 13 en 15 graden. Als het goed is gaan er nu nieuwe scheuten uit de oude stengels groeien. Verwijder nu alle nieuwe scheuten op 4 na. De verwijderde scheuten kun je eventueel ook nog proberen te stekken.
Wil je de Kerstster voor de kerst nog in kleur en bloei trekken zet de plant dan eind van de zomer, gedurende 8 weken onder een zwarte polytheen bak of pot gedurende 14 uur per dag. Bijvoorbeeld van 's avonds tot laat in de ochtend. Na 8 weken zet je de plant weer lichter.
Nog even twee niet onbelangrijke feitjes: de kwekers gebruiken groeiremmers, de plant kan dus aanmerkelijk groter worden dan het jaar daarvoor. Verder is het witte sap van de plant behoorlijk
giftig en kan o.a. irritaties aan de ogen geven.