![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIgTVbNs4xrWbrtCxU4LB5L8UwhGLiiBwcFrLib5C5OZj2vjT-ibd2kHCh0fRhw585tKXtiBgalSTckgPQ6-xE1Izy6HiIX3gZppvylisE5OC76rcn8D8YIstdRSDRS30MjZcatHa_nfNC/s320/Mimosa_Color_smaller_web.jpg)
In de kas van de Leidse Hortus staan diverse exemplaren, met het vriendelijke maar ook nadrukkelijke verzoek de bladeren niet aan te raken. Veelvuldig aanraken verkort de levensduur van het plantje aanzienlijk en dat willen wij uiteraard niet op ons geweten hebben. De vreugde was ook groot dat ik op mijn zoektocht naar zaden een zakje met het zaad van de Mimosa Punica vond. Het is een vrij makkelijk te kweken plantje, wel goed warm en na verspenen op een lichte, beschutte plaats zetten. Wel redelijk vochtig houden en vooral niet te nat. Is het verval eenmaal ingezet (de bladeren verdrogen razendsnel) dan is er ook geen redden meer aan. Bij temperaturen onder de 18 graden sluiten de bladeren niet meer. In een glazen stolpvaas groeit de Mimosa tot ongekende lengte. Met wat liefde en groene vingers beloont het plantje je met schattige pompoenvormige bloemetjes in de kleuren lila of geel. Mijn exemplaren zijn allemaal ongeveer 1 jaar oud geworden. Ieder jaar kweek ik weer een paar exemplaren op en er is altijd wel iemand die ik er een plezier mee kan doen.
DE FRANSE MIMOSA: komt van de Acacia, ook weer niet te verwarren met de in Nederland veel voorkomende valse Acacia. Hier gaat het om de ultieme Franse lentebode: Bloem van de Acacia
Mimosa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf_btzikUR6RFtv0dDGCxF6LF5-aZJfWL7FmHf9X5ivcqqK5tBDvuu-sauswT1uDO6lJsBoWrRXnvYSWhbfrNVbL4oNuTFM9MF0so5XR-IzX_e15S2LoM0dkqVHKTynMKS9kuxkuJU2WKn/s320/acacia+mimosa.jpg)
De
hele zomer heb ik inderdaad plezier van de struik gehad. Ik was helemaal in de
wolken met mijn “Hollandse” Mimosa.
Helaas,
de eerste de beste nachtvorst overleefde de plant niet! Hij was dus
absoluut niet winterhard en ik voelde
mij knap bedonderd. Dit voorjaar stond
de plant weer op de markt. Ik stapte dus
gelijk naar de verkoper, die verwees mij
echter fijntjes naar het kaartje dat aan de plant hing. Inderdaad daar stond
het duidelijk op. In de winter naar binnen op een koele plaats laten overwinteren. Op het door mij
aangekochte exemplaar had geen kaartje gehangen, anders had ik hem zeker in een
pot gezet en ’s winters binnengehaald. Ik heb mij nog kunnen inhouden want de
plant werd inmiddels aangeboden voor tien euro
maar ik denk toch dat de Mimosa dit jaar in een pot op het terras zal
staan en met de eerste nachtvorst met de citrusplant en de Brugmansia naar
binnen verhuist zodat ik de Franse lente toch een beetje in de Purmerendse tuin
kan binnenhalen.
Inmiddels heb ik zaden weten te bemachtigen van de Acacia en ga een poging wagen om de plant op te kweken als kamerplant. Wordt vervolgd.
Inmiddels heb ik zaden weten te bemachtigen van de Acacia en ga een poging wagen om de plant op te kweken als kamerplant. Wordt vervolgd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten