Onder onkruid verstaan wij alles dat je niet in je tuin wilt hebben. Voor de één is dat een Paardenbloem, Boterbloem of de Brunel, voor een ander is de Akelei, Vergeet mij niet, Madelief niet te verteren, zichzelf uitzaaiend ongewenst plantgoed. Er wordt veel over planten geschreven, zowel zinnig als onzinnig. Een plant/onkruid waar echter in de boeken zeer weinig over wordt geschreven, maar de gemoederen toch aardig bezig houdt, is de Heermoes ook wel Paardenstaart genoemd. Je ziet hem overal bij bouwgronden, volkstuinen , en dan vooral in de paden en heggen, tussen tegels en in stegen. Staat hij eenmaal in de tuin, berg je dan maar, je komt er nauwelijks vanaf. Zelfs Zevenblad is een onschuldig onkruidje in verhouding tot Heermoes. Na een zoektocht op internet en zoeken in diverse gidsjes ter bestrijding van onkruiden kwam ik toch tot een redelijk advies om van deze plant af te komen.
In de tuincentra is geen middel verkrijgbaar dat de plant definitief terugdringt. Een zoektocht op internet leidt naar Belgische leveranciers. Dit middel is echter dermate agressief dat het in een kleine huis-tuin en keuken tuin niet is te gebruiken. Het verbrandt alle andere planten en geeft ook geen 100% oplossing. Op akkerlanden waar het wordt gebruikt, wordt geadviseerd om geen gewassen te telen gedurende het komende seizoen. Ik geloof dat dit een redelijke indicatie geeft over de onbruikbaarheid van dit middel. Uiteraard zullen er particulieren zijn die volkstuinen bezitten en op deze manier van het onkruid af willen komen, maar realiseer je dat het middel erger is dan de kwaal.
Is er dan helemaal niks tegen te doen? Toch wel, een paar tips.
Eerste en belangrijkste: wees voorzichtig met stekken van andere tuinders. Let erop dat je geen Heermoes uit andere tuinen meeneemt als je stekken verzamelt, of spoel de stekken schoon, zodat geen wortelresten van onkruiden in de stekken zitten.
Schoffel of graaf het onkruid er in het voorjaar uit, zodra het opkomt. De Heeremoes heeft lange elastische wortels die diep de grond in gaan en daar knolletjes vormen, die weer nieuwe planten vormen. Dek de planten waar de Heeremoes is ingegroeid, zoals Hortensia en Kamperfoelie die moeilijk zijn op te rooien, af met compost. Vaste planten kun je oprooien en schoonspoelen. Heermoes gedijt goed op armoedige grond. Zorg dus voor een goede vruchtbare grond. Gebruik veel compost, desnoods kalk. Kijk wel uit voor zuurminnende planten als je kalk strooit.
Belangrijk is wel dat je de Heermoes niet te groot laat worden. Hoe groter de plant, hoe meer knolletjes en hoe meer zaailingen.
Groeit het Heermoes in de stegen of tussen de tegels, besproei dan met schoonmaakzijn. Zorg hierbij wel dat je geen wortels van andere planten besproeit, deze zullen zeker verbranden.
Helemaal schoon zal je de tuin niet krijgen, maar met een regelmatige schoffel, graaf of sproeibeurt, houd je het tenminste wel onder controle.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten