TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

zaterdag 2 november 2013

Hertshoornvaren - Platycerium



Deze prachtige varen verdient een eigen verhaaltje. De zachte bladeren die, de naam zegt het al, op de hoorns van een hert lijken, spreken menig plantenliefhebber aan en verleiden tot koop. Zoals echter bij de meeste kamerplanten, hangt ook aan deze varen een gebruiksaanwijzing. In de  oorspronkelijke habitat leeft de varen als epifyt op een boomtak in een tropische omgeving. Deze omstandigheden zijn nauwelijks te kopiĆ«ren in onze droge, verwarmde woonkamers, maar met een beetje kunst en vliegwerk en wat groen in de vingers kom je een heel eind.

De Hertshoorn is een langzame groeier met 2 soorten bladeren. Allereerst de bruine komvormige bladeren bij de basis. Deze zijn erg belangrijk voor de plant. Zij houden het vocht vast, zodat de wortels niet uitdrogen en verzamelen humus, dat weer als voedsel voor de wortelstok dient. De grote leerachtige bladeren die er uit zien als een gewei, zijn de smaakmakers van de plant. De zachte donsachtige bladeren zijn erg decoratief en bij gezonde planten staan de bladeren fier rechtop. De jonge planten worden geleverd in potten, maar beter is het de plant na aankoop te verpotten, omdat de schutbladeren zich in verloop van tijd om de pot klemmen, waardoor verpotten bijna onmogelijk wordt zonder de plant te beschadigen.  Vastbinden op een blok hout of stuk kurkschors omkleed met veenmos of plaatsen in een (hanging basket) mand bekleed met mos is  het meest ideaal.

Water geven kan het best zoals het ook in de natuur gebeurt bij een flinke regenbui, een flinke plens in 1 keer, goed uit laten lekken en vooral in de zomer bij hoge temperaturen flink sproeien en nevelen. De zachte donslaag beschadigt niet van regelmatig sproeien. De plant is gevoelig voor dopluis en bladluis. Bij dopluis de luis voorzichtig aanstippen met een wattenstaafje met spiritus en bij bladluis sproeien met water. Een luizenplaag is meestal te herkennen aan vieze plakkerige afscheiding rondom de plant. Dit is honingdauw dat wordt afgescheiden door de luizen. Mieren zijn er dol op en houden de kolonie in stand. Het is te verwijderen met een oplossing van water en schoonmaakazijn. Uiteraard niet bij kwetsbare houtsoorten.

Algemene verzorgingsregels voor de zomer:
Temperatuur: tussen de 13 en 24 graden.
Water: veel water - regelmatig sproeien en nevelen
licht: licht beschaduwd.

Algemene verzorgingsregels voor de winter:
Temperatuur: Rond de 10 graden, liever niet kouder
Water: net vochtig houden
licht: veel indirect licht.

Voeding: van het late voorjaar tot einde zomer, 1 x in de 2 weken, wat vloeibare plantenvoeding.

De Hertshoorn is een mooie decoratieve plant, maar vereist wel een beetje aanpassing om de noodzakelijke tropische omstandigheden een beetje na te bootsen.






Laatste aankoop. Als miniplantje op een stuk hout gebonden en bedekt met spagnum. Op een keramieke schaal gelegd. 1 x in de week een scheut water erover. Foto nav de laatste reactie,

4 opmerkingen:

  1. Heb een hele grote herts hoorn zet hem om de 14 dagen in bak mat een laagje water 10 minuten.volgens bloemist..nu laat hij opeen heel veel bladeren vallen ..wel 7 in een keer wat kan dit zijn? mvg Frank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je nog een reactie ontvangen. Ik heb ook een hele grote hertshoorn. Deze heeft nu vier bruin wordende bladeren. Vorige keer dat dat gebeurde heb ik hem overgepot.

      Verwijderen
  2. Ik heb ook 1 en doe hem 1keer in de week een nacht in de gootsteen met water. Doet het prima! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik heb een hele grote hertshoorn 1,5 meter in de rondte hangt al 15 jaar in dezelfde plastic pot. ik geef water als de bladeren gaan hangen om de 5 a 6 weken een nacht in de gootsteen en ik geef af en toe een bananenschil die ik op de plant leg.hij doet het nog steeds.ik denk dat er nu 3 of 4 planten inzitten aan de schutbladeren te zien. van de bodem te zien.de plastic hangpot is alleen

      Verwijderen