TUINWEETJES
TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN
zondag 29 maart 2015
Moestuin tips.
De moestuin is helemaal hot en trendy om het maar eens populair uit te drukken. Albert Heijn speelde hier handig op in met de actie van de moestuintje, en geef toe, het is schattig al die kleine bakjes zaad te zien ontkiemen, en te dromen van heerlijk broccoli, andijvie enz, onbespoten uit eigen tuin of vensterbank. Een feestje op tafel. Maar voor het zover is......
Het imago van de volkstuin zit al jaren in de lift en de volkstuintjes worden tegenwoordig allang niet meer bewerkt door zure afgekeurde 50 plussers die door moeder de vrouw in wanhoop de deur uit werden gestuurd met een "Man ga wat doen" en werd het niet vissen dan maar tuinieren. Het blancheren van kilo's spercibonen en bloemkool werd dan maar voor lief genomen en in menig huishouden stond een vriezer die, qua formaat, niet zou hebben misstaan in een plaatselijke supermarkt.
Verder was de volkstuinder het toppunt van eigenwijsheid. Was de oogst eenmaal geslaagd dan werd er niet meer afgeweken van de gevolgde kweekwijze en deze werd dan opgedrongen aan de arme onwetende nieuweling op een complex. In mijn loopbaan als onwetende moestuinder heb ik hier ernstig onder geleden. Op één ochtend heb ik wel eens vier verschillende adviezen gekregen over hoe ik de aardbeienplanten het beste kon uitplanten. Ga er maar aan staan. Een bars sprekende 50 plusser die advies geeft (lees opdringt) en ieder halfuur langs loopt om te kijken of je het wel goed doet en dat dan maal 4. De lol is er dan gauw af.
De hedendaagse volks/moestuinen zijn wat minder krampachtig maar ook hier ligt uniforme regelgeving op de loer en hier komen wij bij de kern van het moestuinieren. Je moet er vooral plezier in hebben. Een ander niet onbelangrijk aspect is geduld. Het verspenen van de zaailingen is een priegel werkje dat met voorzichtigheid moet worden uitgevoerd. Verder is het absoluut noodzakelijk dat je regelmatig de moestuin bewatert. Groente schiet nu eenmaal erg gauw door als ze te droog staan en hoewel wortels en sla allerliefste bloemetjes produceren gaat de bloei ernstig ten koste van de smaak.
Tuinier je in de vensterbank let er dan vooral op dat de planten niet te slap en slungelig opgroeien. Zet de planten overdag bij het open raam of in een koele kamer met voldoende licht. Planten die te slap opgroeien zijn vooral overgevoelig voor luizen en ander ongedierte. Nevelen en sproeien is vooral binnenshuis erg belangrijk. Dit geldt zeker voor tomaten en paprika's die het overigens binnenshuis redelijk goed kunnen doen.
De volle grond buiten is voor veel groente veruit te verkiezen boven de vensterbank. Helaas komen daar ook legio problemen Denk aan slakken, luizen, katten die de moestuin als kattenbak gebruiken, vogels.
De moestuinder moet buiten eelt op de handen ook een beetje eelt op zijn zieltje hebben. In ieder geval moet hij geduld en liefde voor vers zelf geteelde groenten hebben. Want de zelf gekweekte en geoogste broccoli is natuurlijk te verkiezen boven de supermarkt broccoli die dan in het schap ligt voor een habbekrats. De verleiding is dan natuurlijk wel erg groot, vooral omdat veel supermarkten tegenwoordig een royaal aanbod biologische groenten hebben die vaak ook wordt betrokken van lokale boeren en tuinders.
Omdat een moestuin niet echt erg aantrekkelijk is, is het een tip hem te integreren in de siertuin. Op boerenhoeven lag de moestuin vaak achter de siertuin. Tegenwoordig zijn er in de tuincentra mooie vierkante meter bakken te koop waarin prima kan worden getuinierd, deze kunnen ook op het balkon worden gebruikt. Verder kun je diverse hoge potten met groente tussen de planten zetten. Een schotel water met een omgekeerde schotel hierin, waarop de pot wordt geplaatst (zogenaamd eilandje) voorkomt dat de slakken de malse jonge groente afgrazen. Ook het kattenprobleem is hiermee opgelost.
Ondanks alle problemen die zich voor kunnen doen is in de vorm van ongedierte, koude, droogte, virussen is niets zo leuk als groente en kruiden uit eigen tuin op tafel zetten. Neem vooral de tijd om de planten te verzorgen, het werkt enorm rustgevend. Daar kan geen therapeut tegenop.
Wil je gericht advies over een bepaald soort groente of fruit dan kun je reageren via blog, mail of facebook.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten