TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

zaterdag 11 juli 2015

zomers tuinwerk

Zo midden in de zomer, is er niets zo moeilijk als tuinadviezen geven. De tuin gaat goed of juist helemaal niet. Het is te warm, te koud, te nat of te droog. Maar veranderen kan je er voor het moment dus nu helemaal niets meer aan. Bij
kleigrond is waarschijnlijk  de grond dichtgeslagen, bij zand of veengrond wat arm of armoedig voor al te rigoureuze veranderingen in het zomerseizoen. Heb je nog inspiratie voor tweejarige en/of vaste planten dan is zaaiwerk nog een optie, maar de lol heb je pas volgend jaar. Het maken van een tuinplan voor volgend jaar is dan een idee en dan kunnen deze zaailingen alvast in het nieuwe plan worden ingelijfd. Denk hierbij aan : Stokrozen, vaste papavers, digitalis, akeleien, vergeetmijnietjes enz. enz.

 Al met al is de zomer best een ingewikkeld seizoen om nog rigoureuze veranderingen aan te brengen.  Experimenteer met wat er op dat moment wordt aangeboden. Er is wat dat betreft volop aanbod in de tuincentra. Met een beetje creativiteit kan dit vaak tot verrassende resultaten leiden en zeer inspirerend werken voor het na - of voorjaarsplan.

Vind je in je tuin dus sommige dingen helemaal niks of niet zo heel erg geweldig, maak dan nu de plannen voor het volgend jaar.  Tekeningetje, krabbeltje, fotootjes, er bestaat ongetwijfeld een app om je precies te vertellen wat je wel en niet leuk vindt met een kant en klaar 3 D plan om het volgend jaar beter te doen of te laten zoals het is. Tuinplannen zijn zo gemaakt. Nu nog de uitvoering!!

Een paar tips voor het acute zomerwerk, het naderend najaar of komend voorjaar zijn dus denk ik wel op zijn plaats. Geen tijd??? Maak er dan maar een mindfullness uurtje van, want niet is zo relaxed als een tuin een beetje op te waarderen tot een bloeiend geheel tot minimaal de eerste herfstmaand.

Tip 1: Knip alles een beetje terug wat in het voorjaar heeft gebloeid en/of verwijder alles wat er niet meer uitziet: de pioenen, de spirea (knippen), de seringen, campanula's, vroege viooltjes , of verwijder  met wortel en blad alles wat zichzelf toch weer enthousiast uitzaait; de vergeetmijnietjes, longkruid, smeerwortel, damastbloem. Het wijst zichzelf wel een beetje. Heb je niets van dit alles in de tuin staan? Zet het dan op een lijstje. Het is je eerste stap naar de "English cottage garden"

Tip 2: zorg dat je voor de lege gaten,die er ongetwijfeld vallen, een pot met of éénjarig goed of vrolijke zomerbollen klaar hebt staan (lelies, dahlia's gladiolen). Maak ruimte voor de zomerbloeiers door bodembedekkers en onkruid een beetje om de planten te verwijderen, geef extra voeding (koeienkorrels of andere organische mestproducten, (wel met mate anders stimuleer je alleen de bladgroei ipv de bloemen)

Tip 3: Heb je rozen zo ja, snoei de doorbloeiende rozen terug en geef nog eens voeding, zo nee: schaf ze aan. Niets zo mooi als een paar flinke rozenstruiken in de tuin.

Tip 4: Werk met kleuren die je mooi vindt en beperk je niet tot één kleur. Laatst zag ik een tuin die helemaal was gericht op blauw. De bedoeling was leuk maar het effect vreselijk. Kille blauwe pergola met uitsluitend blauwe bloemen. Gooi er wat lila, wit en groen bij en je hebt een oase van rust. Gooi er rood en paars bij en je hebt een temperamentvolle tuin. Er gebeurt tenminste wat.

Zo kan ik nog wel 100 tips geven maar de meeste werken op termijn en niet stand te pede. Toen ik gisteravond in bed lag te mijmeren en mijn tuin lag te analyseren bedacht ik hoeveel planten er nog gaan bloeien en hoeveel ik er al had zien bloeien dit jaar. Ik werd er helemaal blij van.  Mijn doel, iedere maand minimaal één bloeiende plant n de tuin is ruimschoots gehaald en dat in een relatief kleine tuin.

 Mijn belangrijkste doel: een beetje bewustwording kweken dat het toch wel heel erg belangrijk is dat wij in de versteende tuincultuur verandering brengen, al is het maar dmv meer potten en bakken, een kleine hoek met struiken en vaste planten enz. Voor ieder wat wils......
Je kinderen er bewust van maken dat de aardbeien, frambozen, bessen, tomaten enz. uit eigen tuin veel lekkerder zijn dan de vruchten uit bakjes in de supermarkt. En ozo makkelijk zelf te kweken net zoals een appel, peren of kersenboom in alle vormen en maten zijn te krijgen.

Tuinieren is geen duffe verplichting om wat stom onkruid te wieden. Tuinieren is een stuk natuur dichterbij brengen en bewust zijn van het belang van groen en leren ervan te genieten en vooral niet te bekrompen doen over een stukje onkruid. Onthoud: onkruid is alles wat je niet in je tuin wilt hebben. Dus vind je die paardenbloemen en madeliefjes mooi in het gazon? Laat dan lekker staan. Jij bent de baas in jouw tuin en je kunt er het paradijs van maken dat jijzelf hebt verzonnen.  Daar kan geen mindfullness cursus tegenop.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten