TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

vrijdag 13 november 2015

luizen, slakken en ander tuin ongemak

De nachtmerrie van iedere tuinier is toch wel ziekten en ongedierte. Maar geen tuin zonder bloemen en planten dus zijn luisjes, spinnetjes, orenkruipers, pissebedden en slakken en allerlei schimmels daar onlosmakelijk aan verbonden. Voor al deze "ongenode" gasten zijn natuurlijk heel veel oplossingen, waarvan de meeste niet zo heel milieu vriendelijk zijn.

Het grote probleem vind ik meestal dat, hoewel de boeren en tuinders aan regels gebonden zijn, de particulieren tuinder maar in de wilde weg rond kan spuiten. De privé tuinder kan zich helemaal uitleven in allerhande chemische troep die verkocht wordt onder de noemer "eco". Lees de gebruiksaanwijzing maar eens en vraag je dan nogmaals  af of je dit wel wil gebruiken binnen je eigen leefomgeving met kinderen, katten en ander huisdiergenot. Middelen die je pas mag gebruiken als de bijen naar hun korfjes zijn (alsof er geen nachtvlinders bestaan), groenten en fruit dat je pas dagen nadat je het hebt behandelt mag oogsten, middelen die niet in contact mogen komen met oppervlakte water en ga zo maar door.

Vandaar dat ik mij nogmaals sterk wil maken voor de milieuvriendelijke manieren om de tuin enigszins slak en ongedierte vrij te houden . Allereerst de verwijzing naar het eerdere artikel over slakken.(://tuinweetjes.blogspot/naaktslakken)

 Hier wil ik nog een gouden tip aan toevoegen die ik van een gerenommeerde hovenier ooit kreeg om schapenwol om de potten te binden ter bestrijding van de slakken. En eureka: tot nu toe helpt het geweldig. Even in het kort uitleggen. Je neemt een stuk zuivere schapenwol (het moet ook nog naar schaap ruiken) en bindt dit om de pot. Zorg er wel voor dat de pot niet te dicht tegen een andere plant staat want de pientere en hongerige slak laat zich via de buurplant zo in de plant vallen. Dit is mij echt overkomen, de dahlia in kwestie was in één nacht verorberd. Als bewijs twee foto's: beide planten zijn op hetzelfde moment aangekocht: op foto één de plant nadat de slak via een andere plant de plant heeft aangevreten; foto 2 de plant die geheel en al slakvrij is gebleven. Let wel het was een geweldige slakkenmaand en ik heb er honderden weggevangen, maar er is er geen één gedurende de laatste vier weken in de plant gekropen.

foto 1
foto 2

LUIZEN:  De meeste luizen komen tevoorschijn in het voorjaar als het sappige jonge groen een ware traktatie is voor de luizenpopulatie. In alle kleurtjes: zwart, bruinig, groen enz.  Om de kolonie in te perken volstaat het door in het begin stadium van de plaag met schoon water de luizen weg te spuiten. Helpt dit niet meer ga dan over op een mengsel met 20cc spiritus, 1 el groene zeep op 1 liter water. Herhaal dit na 10 dagen om de volgende generatie weg te spuiten. De meeste luizenplagen duren tot gemiddeld  juli. Vooral koolmezen en pimpelmezen voeden zich met de luizen. Overbemesting wil ook nog wel eens een oorzaak zijn van extreem veel luizen. De planten krijgen door een teveel aan stikstof, slappe dunne blaadjes die een delicatesse zijn voor de luizen.



Voor pissebedden geldt dat het opruimen van plekken waar zij zich meestal prettig voelen (onder potten, tussen tegels en vooral vochtige plekken, meestal volstaat.

De orenkruiper potjes met stro op een stokje zijn alom bekend. Stokje, bloempotje omgekeerd gevuld met stro en bingo. De volgende dag een potje vol orenkruipers.

Mieren kunnen hinderlijk worden op het terras, maar eigenlijk worden zij alleen maar lastig als er geen goed biologisch evenwicht in de tuin is en dat gebeurt meestal als er te weinig leefruimte in de tuin is. Als de hele tuin is betegeld gaan zij logischerwijs nesten bouwen onder de tegels en in de beschikbare potten. Bovendien houden zij de luizenpopulatie in stand. Zij melken de luizen als een kudde koeien.  Dus laat je de luizen ongemoeid dan voedt je de mieren.

SCHIMMELS:  Vooral rozen zijn gevoelig voor allerhande schimmels. Een goede hygiëne, dus aangetast blad opruimen. De rozen lucht en ruimte geven. 's Avonds liever niet meer sproeien, het water verdampt dan niet meer. Zorgen dat de planten goede weerstand hebben door goede mest te geven maar ook niet over te bemesten. Dat is eigenlijk het echte gevaar in de tuin: de schimmels. Vooral in een vochtig voorjaar willen het longkruid en de vergeetmijnietjes nogal eens ten prooi vallen aan de meeldauw. Doe in dit geval niet te sentimenteel en verwijder de aangetaste plant met wortel en blad. Meestal hebben zij zich al uitgezaaid en is de nieuwe generatie gezonde planten gewaarborgd.

In zo een klein stukje kun je natuurlijk nooit alle plantenziektes en plagen behandelen. Vragen staat daarom vrij en een milieuvriendelijke methode om de plaag te lijf te gaan is bij deze toegezegd.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten