TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

maandag 17 oktober 2016

Overwinteren en resultaat van de Mandevilla-Sundavilla/ Dipladenia

De temperatuur daalde vorige week tot bijna onder nul. De alarmbellen voor de niet winterharde planten begonnen dan ook luid te rinkelen. Twee Mandevilla's en diverse Brugmansia's stonden nog buiten.

Vooral  de Mandevilla's syn. Dipladenia verdraagt geen temperatuur lager dan 10 graden.

Hoewel de planten nog volop in bloei staan is een plaats in huis aan te bevelen boven de plek op het terras.

Wat kan er fout gaan binnen: allereerst de luchtvochtigheid. Het is in de woonkamer relatief droog. Vooral als er weer wordt gestookt. Mijn hygro meter staat nu op 62% maar bij als de verwarming regelmatig aan is duikt hij al snel onder de 50% wat voor planten,  die hun oorsprong kennen in het oerwoud gewoon te droog is.

Aangezien buiten laten staan ook geen optie is heb ik de plant toch maar binnen gezet. Hij zit nog zo vol met knoppen dat ik hem voorlopig nog maar in de woonkamer laat staan. Wel benevel ik hem regelmatig maar geef wel minder water. Ik houd de potgrond net vochtig.

Als de plant eenmaal is uitgebloeid verhuist hij naar een koeler gedeelte van het huis en krijgt hij nog maar mondjesmaat water. Wel houd ik de luchtvochtigheid hoog door te nevelen. . De ideale temperatuur om binnenshuis te overwinteren is 13 graden.
Het koele overwinteren bevordert de nieuwe bloei in het voorjaar.

Direct na de bloei kun je de plant gaan terugsnoeien. Snoei de plant ongeveer tot de helft terug. De zachte al iets verhoute stengels kunnen worden gestekt. Verwijder de onderste blaadjes voorzichtig. Doop in de stekpoeder en zet in een kweekbak met stekgrond. Houd de temperatuur tussen de 25/27 graden en de luchtvochtigheid hoog.


O nog een klein, niet onbelangrijk weetje: de plant is giftig. Plantensap kan huid irrritatie veroorzaken.

Nou, ik ben benieuwd hoe de plant de winter doorkomt. Wordt vervolgd in het voorjaar.

Vervolg overwinteren. :

De plant heeft de winter overleefd: Echter, let op de luizen. Diverse keren heb ik de plant moeten afsproeien omdat hij onder de bladluis zat. Vooral het jonge groen, de uitlopers, waren een waar luiilekkerland voor de bladluis. Deze heb ik ook regelmatig verwijderd. Eenmaal buiten had de plant geen last meer van luizen. De knoppen bleven echter uit. Pas half juli is de plant gaan knoppen vormen maar, het moet gezegd: hij staat er weer fantastisch bij. Dus het zeker de moeite waard om de plant te laten overwinteren.

7 opmerkingen:

  1. inderdaad een heel mooie plant. een jaar al overwinterd, heel tof maar had veel last van bladluizen en regelmatig moeten behandelen. Bloei was prachtig deze zomer en nu binnenkort weer naar binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is het te overwegen de plant buiten te laten overwinteren, met draadverwarming? Kan ik de bovengrondse nieuwe blaadjes afdoende beschermen tegen koude en wind?

      Verwijderen
    2. Dank voor de tips.Moet er ook vetpot worden.
      Dank

      Verwijderen
  2. Bij mij niet gelukt maar op een muur op het zuiden met draadverwarming altijd te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb deze mooie plant deze winter laten buitenstaan, nu zijn bijna alle bladeren bruin, kan ik de plant nog redden. Grt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mij zijn bijna alle bladeren bruin geworden, vergeten om binnen te zetten. Kan ik de plant nog redden?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas, ik denk niet dat je hem nog kan redden. De dipladenia/mandeville verdraagt geen vorst.

    BeantwoordenVerwijderen