TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

vrijdag 1 april 2011

Pachira

De Pachira is een vrij nieuwe plant in de kamerplantenwereld en daarom worden er nog al eens tegenstrijdige verzorgingstips gegeven.
Bij deze enkele standaard verzorgingstips en wat uitleg:

Alle kamerplanten hebben in de winter een andere verzorging nodig dan in de zomer, dit geldt ook voor de Pachira. De Pachira komt oorspronkelijk uit een moerasrijke omgeving en groeit daar ook uit tot soms wel 8 tot 10 meter. In de woonkamer groeit de plant uit tot ongeveer 2 meter.
De plant kan in principe op iedere plaats in huis staan. Bij meer licht groeit de plant wel beter dan op een donkere plek. Direct zonlicht in de zomer kan te heet zijn  De plant heeft zeer weinig water nodig. In de zomer mag er meer water gegeven, bv 1 x in de 2 weken met een beetje voeding erbij. In de winter moet de watergift teruggebracht worden tot 1 x in de 4 weken. Geef dan enkele scheuten na elkaar, zodat de wortels het water kunnen opnemen en het water niet in 1 x wegloopt. Let er altijd op dat er geen water in de pot blijft staan, zeker niet in de winter.
Wat in alle seizoenen belangrijk is, dat de plant regelmatig gesproeid wordt. Nevelen vindt de plant heerlijk, het is tenslotte een moerasplant waar de luchtvochtigheid altijd erg hoog is. In onze woonkamers is het, zeker in de winter, slecht toeven voor de kamerplanten omdat de lucht doorgaans te droog is. Wordt de plant te groot of krijgt de plant lelijke bladeren, snoei deze dan terug/weg.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Noortje,

    Ik kwam toevallig jouw blog tegen, bedankt voor alle info! Ik heb twee van deze planten gekocht, omdat ik ze in twee mooie blauwe aardewerken, diepe potten wilde zetten. Eenmaal thuis gekomen bleek dat de binnenpotten net iets te klein waren voor de potten.

    Ik wil ze heel graag in deze potten plaatsen. In principe zijn ze diep genoeg en is er genoeg ruimte voor de planten, alleen waren de binnenpotten net iets te klein. Kan ik ze ook zonder binnenpot in de diep kruiken plaatsen met bijv. hydrokorrels onderin en een watermeter om te checken of er niet te veel/te weinig water ingaat?

    Alvast bedankt voor je antwoord! Vriendelijke groet, Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonder binnenpot kan ook, je moet dan alleen beter letten dat er geen water in blijft staan. Hydrokorrels houdt juist het vocht vast dus dat raad ik af. Leg onderin de pot wat potscherven en daarop gewone potgrond. Gebruik ook geen kokosmengsel dat momenteel nogal in is. Dat houdt ook veel te veel vocht vast. Een vochtmeter kun je gebruiken, maar houdt er rekening mee dat de plant echt NOOIT te nat mag worden. Liever te droog dan te nat. Succes.

      Verwijderen