TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

dinsdag 24 mei 2011

Alarm voor de bijtjes

vuurdoorn in bloei

Dat het een prachtig voorjaar is, kunnen wij nu, op de drempel van de zomer wel met zekerheid zeggen. De rozen, seringen lelies, irissen, het doet er niet toe welke voorjaarsbloeier je noemt, het kan niet op. Alles staat er perfect bij. Toch is er iets goed fout in de natuur en de scherpe observeerder moet het ook zijn opgevallen. Wij missen namelijk een heleboel bijen. Nu al heb ik de buren horen klagen dat er bijna geen appels aan de boom komen, terwijl de boom toch volop in bloei heeft gestaan. Ook de pruimenboom geeft voortekenen van een armoedige oogst.

In het programma de “Wereld draait door” werd, vorig jaar, de alarmklok ook al geluid en werd onze nationale bioloog, Midas Dekkers, om raad gevraagd. Helaas, ook hij moest een antwoord schuldig blijven.

Wat is er nu precies aan de hand: Wereldwijd verdwijnen er hele bijenvolken of sterven massaal uit. De oorzaak is nog onbekend, hoewel er steeds meer geruchten komen dat de chemische onkruid- en ongedierte bestrijding hier een aardig aandeel in hebben. Mogelijk komt het door overmatig gebruik van mobieltjes waardoor de bijen gedesoriënteerd raken, straling, virussen, pesticiden? Joost mag het weten. Adequate maatregelen worden dus ook nog niet genomen. Ondertussen wordt de situatie voor de natuur er natuurlijk niet beter op. Je voelt je een roepende in de woestijn, je wilt graag iets doen, maar je weet niet wat.

Om toch het idee te hebben iets voor ons nijver volk te doen, wil ik bij deze dus een paar tips geven om zoveel mogelijk bijen te beschermen en zoveel mogelijk naar de tuin te lokken, om zo een steentje bij te dragen om de natuur in stand te houden.Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om insectenplagen en schimmels te bestrijden is natuurlijk taboe. Gebruik in plaats hiervan zachte zeepoplossingen of spuit luizen af met water. Verwijder bij schimmels de aangetaste delen. Als het echt niet anders kan sproei dan met een milieuvriendelijk middel en na zonsondergang als (die paar) bijen hun korf hebben gevonden.

Verzamel zoveel mogelijk planten die voor bijen aantrekkelijk zijn in de tuin. Heb je een tuin met uitsluitend tegels, zet dan een paar bakken met bijenlokkers in een kaal hoekje.Struiken die aantrekkelijk zijn voor bijen: Vlier, Spirea, Jasmijn, Sering, Buddlea (Vlinderstruik) en de Viburnum.

Planten die bijen lokken zijn o.a:. Koninginnekruid (Eupatorium), Korenbloem (Centaurea), Sedum, Salvia en Tijmsoorten, Lavendel, Lavatera, Allium, Alyssum, Campanulasoorten, Stokroos, Koriander.

Stuk voor stuk prachtige struiken en planten en in iedere tuinstijl te plaatsen.

Voor mensen die bang zijn voor bijen de geruststelling: de bij steekt alleen als hij zich aangevallen voelt. Wespen kunnen lastig zijn, bijen zijn alleen geïnteresseerd in bloemen en honing. Dit ook ter geruststelling van mijn glazenwasser die vorig jaar mijn ramen niet wilde lappen omdat er, toen nog, teveel bijen in de Hibiscus, die naast het raam staat, zoemden. Ik hoop dat hij het dit jaar weer niet aandurft, dan gaat het tenminste goed met de bijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten