TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

vrijdag 27 mei 2011

Rozenweetjes

De meest bezongen en beschreven bloem is de roos. Tientallen boeken met honderden prachtige soorten en inspirerende namen zijn er verkrijgbaar. De roos als symbool van liefde en schoonheid. Heerlijk is het om een prachtige bos rozen te krijgen, maar nog fijner als de gulle gever ook alvast de doornen heeft verwijderd. Want hoe mooi en lieflijk de roos ook is, aan zijn doornen ontkom je niet en er hangt een gebruiksaanwijzing aan.
Zet je de roos in een te warme kamer dan blijft er weinig over voor poëzie en romantiek. Ook tocht en direct zonlicht haalt de fut eruit en de roos laat triest zijn kopje hangen. De vrolijkheid bij het zien van zo een bos rozen is ver te zoeken.
In de tuin heeft de roos ook zo zijn gebruiksaanwijzing. Hij verlangt in ieder geval een zonnige plaats met een goede vruchtbare en vochtdoorlatende grond. De roos gruwt van natte voeten. Gevoeligheid voor allerlei ziektes en ongedierte is vaak de reden dat de roos uit de tuin wordt geweerd. Een roos vol met luis of kale takken, omdat de roos weer eens last heeft van schimmel, is nu niet bepaald een ideaal plaatje voor in de tuin. Met echter een paar eenvoudige basis tips kunnen deze plagen worden verholpen of voorkomen.
Let ten eerste bij aankoop op de kwaliteit van de roos. Bij de tuincentra of de goede rozenkweker zijn vaak soorten te koop die redelijk resistent zijn voor de meeste schimmels. Deze soorten zijn vaak wel duurder maar in dit geval geldt de regel, dat goedkoop duurkoop is.
Koop de roos in het juiste seizoen. Het voorjaar en najaar zijn de beste tijd voor het planten van nieuwe rozen.

De roos staat graag op een plaats waar de wind vrij door de takken kan waaien.Vermeng de grond voor het aanplanten met compost of verteerde stalmest. Leg een laag mulch aan om de voet van de stam. Knip uitgebloeide bloemen altijd terug tot het eerste vijfblad.
Sproei rozen bij voorkeur ’s morgens.Geef je ’s avonds water, giet dan direct bij de stam en zorg dat de bladeren droog blijven. De temperatuursverschillen tussen dag en nacht maken de natte bladeren gevoelig voor schimmels. Krijgt de roos toch witte, bruine en zwarte vlekken op de bladeren of verkleuren de takken naar zwart, verwijder dan onmiddellijk het aangetaste blad. Behandel de plant bij ernstige aantasting in het voorjaar dan gelijk met een goed schimmelwerend middel.Verwijder alle aangetaste bladeren en takken, ook de bladeren die op de grond liggen en gooi ze in de vuilnisbak. Niet op de composthoop want dan woekeren de schimmels vrolijk verder. Geef een bloeiende roos regelmatig voeding. Rozenmest, bitterzout en koeienkorrels doen wonderen. Bij luizenplagen werkt een oplossing met 1 liter water, 10 gram groene zeep en 10cc spiritus meestal afdoende. Wel na 10 dagen herhalen. Ook bij aantasting door zg bladrollers helpt een flinke sproeibeurt, verwijder de gekrulde bladeren.
Omdat er zo vreselijk veel verschillende soorten rozen zijn is het erg moeilijk om vaste richtlijnen aan te geven, maar met deze basis regels moet het toch lukken om een paar mooie struiken of een goede klimroos in de tuin gezond te houden.
Mijn voorkeur gaat uit naar de zogenaamde Ramblerrozen. Deze rozen worden vaak over pergola’s en rozenbogen geleid. De rozen kunnen wel 12 meter worden. Ook geleidt in een oude boom, staat zo een gigantische roos in bloei, als een sprookje. Helaas heeft mijn tuin daarvoor niet het juiste formaat. Het is dus “ behelpen” met de klimroos New Dawn en de struikrozen van de Engelse rozenkweker David Austin.
Over het snoeien van rozen wordt moeilijker gedaan dan het eigenlijk is. Er zijn vaste snoeiregels voor de diverse soorten. De beste tijd om rozen te snoeien is, afhankelijk van de soort, november of maart. Rond die tijd zal ik hier nog wat tips, per soort, over geven. Eerst nog maar even genieten van de delicate geur en de schoonheid van mijn rozen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten