TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

zondag 19 augustus 2012

NAAKTSLAKKEN...invasion of the snales

foto 1
In het 8 uur journaal werd er melding van gemaakt en ook de Telegraaf plaatste een verhaal over: DE NAAKTSLAK. Er is duidelijk een invasie van deze duimdikke, bruine, onooglijke, vieze, plakkerige, vraatzuchtige, volkomen oneetbare glijers. Twee jaar geleden had ik al een overvloed van dit vraatzuchtig beestje in mijn tuin. Chrysanten, Dahlia's noem maar op. Alles zat vol met slakken. Uit de bolchrysant haalde ik minstens 10 exemplaren. Actie is dus geboden, want de naaktslak kent geen natuurlijke vijanden. De egel, merel, spreeuwen, duiven, niemand lust deze taaie rakker. Tien tips en adviezen om deze veelvraat uit te bannen.
1) ga 's avonds op slakkenjacht. Rond de schemering gaan de slakken op rooftocht. Gebruik hiervoor een stuk keukenpapier, satéprikkers, handschoenen. De slakken zijn zo plakkerig, dat het een heel karwei is om je vingers schoon te krijgen. Verpak de slakken in plastic en bind de zak dicht. De slakken kruipen namelijk uit de vuilnisbak, maar ook uit putten komen zij nog regelmatig gekropen.

2) Leg een klein composthoopje van afvalgroenten, slabladeren, schillen bij de planten of bij de randen van je moestuin. De slakken zullen eerst het afval eten. Controleer dit hoopje wel 2 x per dag.

3) zet een slakkenval. Koop deze kant-en-klaar bij het tuincentrum of graaf zelf bekertjes in de grond. Vul deze met bier. Het mag een heel goedkoop merk bier zijn, slakken zijn hierin niet kieskeurig. Verschoon de biervallen iedere dag. Een slak in bier is mogelijk nog viezer dan een levende slak.
4) Gebruik schapewol. Bind dit om de potten. Schijnt zeer goed te helpen, ik heb hier nog geen ervaring mee, omdat bij mij de biervallen nog op no. 1 staan.

5) kopertape om de potten, verkrijgbaar bij de bouwmarkten en tuincentra. Als je geen potten hebt, maar staan de planten in de volle grond, dan zijn 5 en 4 natuurlijk niet van toepassing, maar wel,

6)  scherp zand, schelpen, cacaodoppen om de planten heen.


7) preventief: controleer potten in het najaar of voorjaar op slakkeneitjes. Ook in rulle grond bevinden zich vaak zeer veel nesten. Deze herken je aan de kleine ronde kogeltjes, net kleine pareltjes.
8) controleer 's avonds vooral de coniferen en andere groenblijvende planten, zoals taxus, euonymus
9) Als je een slak ziet, neem gelijk maatregelen. Denk niet dat komt straks wel, want dan blijken slakken opeens opvallend snel te kunnen verdwijnen.

10) Leg een oude plank naast je border of achter de potten. Controleer deze 's morgens op slakken. Gegarandeerd dat er een verzameling slakken onder zit.
Met deze tips moet je redelijk milieuvriendelijk slakvrij de zomer (wat er nog van over is) en herfst doorkomen. Natuurlijk zijn er nog andere effectievere en nog radicaler middelen tegen slakken, maar die vind je in deze rubriek niet, daarvoor verwijs ik naar de tuincentra.  

Commentaar bij de foto's:

bovenin: volwassen naaktslak
midden: de naaktslak van jong slakje naar volwassen slak
links: bierval met naaktslakken in alle leeftijden.





1 opmerking:

  1. Ik zal het linkje doorsturen naar mijn moeder. Zij gebruikt veelal bestrijdingsmiddel, maar dat heeft ook mijn kat Leo bijna de nek om gedaan. Dus deze alternatieve milieuvriendelijke methode is waarschijnlijk stukken beter.

    BeantwoordenVerwijderen