TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

dinsdag 28 augustus 2012

Schuttingtaal

Het rommelt al een tijdje in schuttingland, maar op de Floriade, en onlangs ook op de Keukenhof, is de revolutie pas echt uitgebroken.

Natuurlijk kennen wij allemaal de standaard geïmpregneerde schuttingdelen in fantasieloze liggende of staande planken, al dan niet voorzien van een rasterwerkje of een mooi kleurtje. Sinds enige tijd is er echter een trend gaande om ook de saaie schuttingwand te vervangen voor wilgentenen schermen, groene klimop rekken, strakke kooiconstructies gevuld met stenen enz.. Kortom voor iedere smaak en tuin wat anders. Voor diegene die niet voor een natuurlijke afscheiding kiezen zijn dit aardige alternatieven.

Op de Floriade echter, worden dit jaar handvatten aangereikt die de scheidingswanden tussen de tuinen omtovert in kunstwerkjes waarin bloemen, planten vogels en insecten ook een plek in de tuin krijgen toebedeeld. Zelfs een tuin met uitsluitend tegels kan worden verrijkt met een stukje verticale natuur. Om een paar voorbeelden te noemen:

Decoratieve tuinwanden van duurzaam rvs, met een fraai ingesneden vlindermotief aangevuld met een wand voorzien van diverse rondingen waarin ook planten kunnen worden geplaatst en/of,  daarnaast een tuinwand met 6 ingebouwde plantenbakken. Deze zijn voor ieders smaak te vullen. Bij een strakke tuin kunnen zij bijvoorbeeld worden gevuld met koele strakke grassoorten, of prachtige lavendelsoorten. Ook als je van een meer weelderige begroeiïng houdt kun je je op deze wand helemaal uitleven. Vogelbroedkastjes, vlinderkasten, alles is erin te plaatsen. Een volledige kruidentuin, is te verwezenlijke zonder al te veel onderhoud. Bijkomend voordeel is dat de bakken niet bevuild kunnen worden door (buurt)katten. Een veel voorkomende ergernis voor menig tuinier.


Een pergola bestaande uit staanders met daar bovenop bakken die kunnen worden gevuld met klimop, wilde wingerd (in de zomer een koel groen gordijn, in de herfst een warme muur van vlammende bladeren) enz. De staanders kunnen worden begroeid met clematis, Toscaanse jasmijn en ramblerrozen. De bakken kunnen verder worden gevuld met één-jarig spul of andere weelderige zomerbloeiers. Er zijn tegenwoordig zeer veel bewateringssystemen die bakken op hoogte makkelijk van water voorzien.

Wilgentenen schermen opgevuld met houten bakken. Hierin kunnen vogelhuisjes worden gehangen, bakken gevuld met vaste planten of bollen van het seizoen. (prijswinnaar bij de Sanoma tuinawards). De indeling van deze wanden is geheel zelf te bepalen.

 Zo kun je verticaal je tuin een totaal nieuwe aanblik geven, terwijl er niet echt veel verplant of verbouwd hoeft te worden. De zomer is bijna voorbij, dus het wordt weer tijd om weer plannen te maken voor volgende zomer. Met een beetje goede wil en fantasie kan het in de tuinen volgend jaar weer behoorlijk groen worden.

meer informatie over tuinwanden en panelen: www.abk-innovent.nl (t/m 7/10/12 op de Floriade)en www.buurjongens.eu (stonden op de Keukenhof.)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten