Bij uitstek geschikt voor de zuidmuren is uiteraard de Jasmijn. Nu zijn er diverse soorten, waarvan niet alle soorten winterhard en groenblijvend zijn. Ook verschijnen er regelmatig cultivars op de markt, die op winterhardheid worden gekweekt. Bij twijfel altijd even de kweker contacten. De meeste kwekers hebben uitgebreide informatie op internet, juist met betrekking tot winterhardheid en het eventuele bladverlies. Bij strenge vorst of een lange periode met koude willen ook de groenblijvende varianten de bladeren nog wel eens laten vallen.
De Jasminum x stephanense, deze cultivar is ontstaan uit de J. beesiamum en J officinale en is de meest winterharde van de zomerbloeiers. Het is een snelle groeier, tot ongeveer 6 meter, en heeft zachtgeurende roze bloemen. Uistekend geschikt voor pergola's en bogen. Hij heeft wel een beetje een geleidende hand nodig, omdat hij nogal enthousiast kan woekeren.
Jasminum officinale: deze jasmijn wordt veel aangeboden als groenblijver en winterhard maar beide eigenschappen kloppen vaak maar voor de helft. In koude winters met langdurige vorst verliest de plant zijn bladeren en kan zelfs doodvriezen. Een winterdek van stro wil de wortelkluit nog wel eens bescherming bieden. zodat de plant mogelijk in het voorjaar weer opnieuw van onderaf uit gaat lopen. Wie toch op safe wil spelen, doet er misschien beter aan de plant in een pot te plaatsen en in de winter binnen te zetten.
Trachelospermum Asiaticum, is iets beter bestand tegen de kou (tot -17) dan de T. jasminoides (Sterjasmijn) (tot -12). De klimmers gedijen het best in de zon en verlangen een goed gedraineerde vruchtbare grond. De T. jasminoides zal eenmaal goed aangeslagen en op de juiste plek welig tieren. Te dichte en kale takken kunnen in de herfst worden teruggesnoeid. Er zijn kant en klare elementen in de verkoop van 100/40/180 (b/d/h/) ongeveer zes planten, voor ongeveer 225,-- euro. een mooi alternatief voor de Hedera heg. Zie je de geurende Toscaanse muur in de zomer al voor je?
Itea Ilicifolia deze mooie bossige groenblijver, verlangt een plaats in de halfschaduw maar verdraagt ook volle zon. Een plek op het westen is daarom geschikter dan op het zuiden. Een vochtige goed doorlatende grond is erg belangrijk. De bloei bestaat uit langwerpige trossen kleine groenige of cremekleurige bloemen die naar vanille geuren. De bladeren lijken op die van de hulst, maar zijn smaller. De plant is goed in model te houden, snoei hem na de bloei terug tot binnen de hem toegemeten ruimte. Minimum temperatuur die wordt verdragen: -17 graden.
De Clematis Armandii is een zeer enthousiaste, vroegbloeiende groenblijvende clematis. Hij verlangt wel een zonnige muur, dus wel een mooie plant of bodembedekkers voor de wortelkluit, want de wortelkluit prefereert schaduw. Liever geen potscherven, want de plant heeft ook een goede vocht doorlatende grond nodig en onder een potscherf valt geen regen. Snoeien na de bloei, vooral het dode hout eruit en alles een beetje terugsnoeien binnen de toegemeten ruimte om woekeren te voorkomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten