TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

vrijdag 29 maart 2013

Lathyrus, kruiden en ander zomergoed voorzaaien en opkweken

Na mijn euforische reactie op de eerste warme dag, inmiddels alweer 25 dagen geleden, kijk ik nu vertwijfeld naar buiten om te constateren dat het zachtjes begint te sneeuwen. De buiten activiteiten zijn beperkt tot het naar binnen halen  en weer buiten zetten van de, te vroeg, aangeschafte violen. In de supermarkten en bouwcentra geven ze hele tray's  violen nog net niet cadeau. Voor slechts 50 eurocent heb je al een bak met 12 violen. Kortom het is huilen met de pet.
Omdat groene genen zich toch niet laten beteugelen, verplaats ik mijn activiteiten maar naar binnen, want voor het geval er ooit nog lente komt, voorbereiden van het zomergoed kan natuurlijk ook binnen.

Om te beginnen de lathyrus; ik heb vorige zomer een aardige voorraad zaden verzameld. Deze laat ik ongeveer 6 uur in een bakje (eierdopje) water weken. Vervolgens vul ik wc- of keukenpapier rollen (de laatste knip ik in 2 stukken) met zaai- en stekgrond. Stop in ieder rolletje een zaadje, ongeveer 2 cm diepte, zet deze in een kweekbak met glazen/plastic deksel of een grote pot met plastic zak erover. Sproei regelmatig maar maak de aarde niet te nat. De rolletjes moeten droog blijven. Als de zaden zijn gekiemd en het plantje heeft meer dan 4 blaadjes (boven elkaar), knijp dan de top eruit zodat de plant wat bossiger en voller opkomt. Als de kou uit de lucht is kunnen de zaailingen met rolletje en al zo in de grond worden gezet. Het rolletje vergaat in de grond en de wortels blijven onbeschadigd bij het in de grond plaatsen.

Ook kruiden kunnen alvast voorgezaaid worden in een kweekbak. Let er echter wel op dat je de bakken niet te warm zet, want dan groeien de kiemplantjes veel te slap op. Het is wel aan te raden zaai- en stekgrond te gebruiken. In potgrond zit teveel mest voor zaden en kiemen.
Verder kan bijna al het perkgoed, zoals vlijtig liesje, petunia, lobelia, etc al voorgezaaid worden. Uit één zakje haal je echt heel veel kiemplantjes, die je, als ze ongeveer 4 blaadjes hebben, kan verspenen in kleine potjes. Gebruik hiervoor een klein spateltje of satéstokje.  Houd de plantjes vochtig dmv nevelen en zet ze niet te warm en niet in direct zonlicht. Zet de plantjes als ze wat groter zijn, overdag  af en toe buiten om af te harden. Na 15 mei kun je dan  manden en baskets vol met perkgoed vullen en kunnen de plantjes ook 's nachts buiten blijven staan.

Tenslotte nog even de dahlia's. Vul wat plastic potten met potgrond en zet de dahliaknol hierin. Zorg dat de bovenkant nog net iets boven de aarde uitkomt. Zet de potten op een koele lichte plaats en geef regelmatig water. Ook hier geldt weer, niet te warm want dan groeien de stelen veel te slap op en breken bij de eerste de beste windvlaag af, als ze eenmaal buiten staan. Als de vorst eindelijk uit de lucht is kunnen de dahlia's op hun vaste plek in de tuin worden gezet. Deze werkwijze is ook
toepasbaar op de bollen/wortelstokken van de canna's en trigidia's.

Zo zie je dat  je, ondanks het belachelijke koude voorjaar,  al heel veel voorbereidend werk voor een vrolijke en kleurrijke zomer kan doen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten