TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

donderdag 2 mei 2013

Bougainvillea

Wie ooit het zonnige zuiden heeft bezocht kan er niet omheen. In ieder dorpje, hoe klein ook, hebben zij er wel eentje staan.Volop in bloei, beetje kaal aan de onderkant. Meestal in hele kleine boomspiegels. Blaadjes nauwelijks zichtbaar en altijd tegen een wit gepleisterde muur. De bougainvillea. Geweldig mooie klimmer, die wij maar wat graag in onze tuin willen hebben.
Helaas, de bougainvillea is niet winterhard en zal een hollandse winter niet overleven in de tuin. Maar niet getreurd; Nederland is een patioland bij uitstek en wij leven bovendien ook nog in een wegwerp maatschappij. Zet de nieuw aangeschafte bloeiende plant in een warme serre of op een warm terras, dus minimaal op de zuidkant en het liefst ook nog tegen een muur, en je hebt een volle zomer plezier van deze plant. Omdat de plant in de kwekerij volgestopt is met groeiremmers, om hem flink in bloei te trekken, zal hij met wat sproeiwerk, regelmatig water geven, mits voorzien van goede afwatering, de hollandse zomer een vleug geven van het ultieme mediterrane gevoel. Let bij aanschaf er wel op dat de kleine witte bloempjes tussen de paarse/roze/witte of gele schutbladeren nog wel in de knop staan. Uitgebloeide planten zijn herkenbaar aan verkreukelde bloempjes tussen deze schutbladeren. De schutbladeren bepalen de schoonheidswaarde van de plant en vallen uit zodra de bloempjes zijn uitgebloeid.

Voor de echte groene vingers is het een uitdaging om hem te laten overwinteren en de minder enthousiaste tuinder gooit hem na de bloei op de composthoop. Natuurlijk is het altijd een uitdaging om de plant na de winter weer in bloei te trekken, maar dan moet hij deze dus wel eerst overleven, en geloof mij: hij wordt je dierbaarder dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.
 Dus hierbij enkele gulden regels. Laat de plant in de zomer lekker zijn gang gaan. Plaats op een zonnige, warme plek in de serre of op het terras, bij voorkeur tegen een warme zuidmuur.

De patio versie:
Geef bij voorkeur 's avonds water, bekijk de stand van het groen, hangt het slap geef dan water, staan de bladeren er nog vrolijk en fris bij, wacht dan met water  geven. Zorg vooral voor een  goede afwatering, natte voeten is een ramp voor de plant. Dus let  er bij regen op dat de plant niet te nat staat. Vooral in kunststof potten kan de vochtigheid van de kluit desastreus worden. Voorkeur gaat dan ook uit naar een mooie grote pot van aardewerk. Knip de uitgebloeide bloemen er regelmatig uit. Let erop dat je terug snoeit tot een nieuwe bladknop. Voeding: geef de plant voeding met een laag stikstof gehalte. Vooral plantenvoeding voor orchideeën heeft een laag stikstof gehalte. De normale verhouding (zie etiket) is 7+3+5. Er zijn echter samenstellingen in de handel met de verhouding 3+6+6 (eerste cijfer staat voor stikstof).  Geef niet vaker dan 1 x in de 2 weken en stop hiermee in september. Haal de plant bij de eerste tekenen van nachtvorst binnen, en laat overwinteren op een lichte, koele droge plek. Hij zal waarschijnlijk helemaal kaal worden, maar dat is normaal. Geen paniek!! Staat de plant te warm dan zal hij nieuwe loten gaan ontwikkelen, deze zijn zeer luis en spint gevoelig. Zet de plant indien mogelijk iets koeler, maar nooit onder de 4 graden. In het voorjaar voorzie je de plant van nieuwe aarde en/of grotere pot. Snoei hem terug tot ongeveer één meter in de hoogte en 50 cm in de breedte. Kijk even naar het gestel (de vorm) van de plant en snoei daarbinnen in een mooie vorm, zet de plant warmer, geef meer water en geniet in de zomer weer volop van de mediterraanse schoonheid.
De serre versie:
Een bougainvillea in de serre kan explosief groeien. Vooral bij een serre als verlengstuk van de woonkamer kan de temperatuur in de zomer oplopen tot tropische temperaturen. De plant voelt zich hier uiteraard zeer prettig bij en gaat enorm groeien en bloeien. Belangrijk is dat je hier ook de vocht huishouding aanpast en het directe zonlicht, indien mogelijk, enigszins tempert. Water geven moet op deze plek dan ook met een hogere frequentie dan de patioversie. Let hier echter ook op een goede afwatering. Plantenvoedingadvies is hetzelfde.  In de serre is de plant zeer luis en spint gevoelig.  Zorg daarom voor een hoge luchtvochtigheid en sproei en nevel regelmatig.  Regelmatig bijsnoeien, geeft maanden lang prachtige trossen bloemen. In het najaar, indien mogelijk, koeler zetten. Hij kan in de serre blijven staan (bij het raam is het in de serre 's winters meestal kouder),  maar de plant is niet echt meer een sieraad in de kamer. In het voorjaar flink terugsnoeien, aarde verversen en eventueel verpotten.




13 opmerkingen:

  1. Ik heb hem al 7 jaar tegen de zuid muur beschut kan de volle grond.bij min 1 gaat er follie tegen met verwarming Kinrooi temostaat afgesteld op plus 3 Gr . Snoei hem voor de winter kort aan de muurdit om ook afdekken mogenlijk te maken en knip hem in het voorjaar nogmaals wat bij zodat hij zich Goed gaat vertakken. Bloei tot aan de vorst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 12 jaar woonde ik op Curacao en had volop bougainvillea. Geen omkijken naar, behalve soms snoeien. Sinds 2 jaar woon ik nu in midden frankrijk en omdat ik de kleurenpracht zo miste, heb ik een bougsinvillea aangeschaft. Die staat nu binnen maar overdag worden de bliemen slap. In de ochtend staat hij er weer prima bij. Wat moet ik doen of wat doe ik fout? Alcast dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn bougainville wordt binnen ook altijd slap in de loop van de middag. Het is gewoon te warm, en er is geen afkoeling van de wind. Je doet niks fout. Het is waarschijnlijk de droge lucht waar hij op reageert. Geef bij voorkeur 's morgens water. En sproei af en toe eens lekker.

      Verwijderen
    2. Dank je wel Noortje, goed om te weten! 👍

      Verwijderen
    3. Dank je wel Noortje, goed om te weten! 👍

      Verwijderen
  3. Hele winter 2 potten op slaapkamer gehad, deden het prima. Blaadjes mooi groen. Van t weekend buiten gezet en bladeren worden wit en vallen uit . Iemand een idee wat ik fout doe?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Overgang van binnen naar buiten. Vooral de nachten zijn vaak nog te koud. Hij herstelt zich wel weer

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb het al vaker meegemaakt.Volgende keer eerst laten afharden. Overdag buiten en 's nachts binnen. Mijn Brugmansia's hebben ook dat probleem. Maar de zomer stopt pas in september/oktober

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vraagje over schade aan het blad. De schade bestaat ronde happen uit het blad. Hij staat in Aruba? Wat kan de oorzaak zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waarschijnlijk toch een kevertje maar kan ook een wilde bij zijn.stuur anders een foto aan tuinweetjes@gmail.com.

    BeantwoordenVerwijderen