Iedereen die wel eens in Engeland is geweest of een engelse detectiveserie heeft gevolgd op de televisie, moet toegeven; de Engelsen en tuinen is een goed huwelijk. Zelfs de kleinste voortuintjes zien eruit of ze moeten concurreren in een wedstrijd om de mooiste tuin. Ieder hoekje, gaatje, gootje, voegje in de muur, letterlijk overal worden plantjes in gestopt of gekweekt. Met enige jaloezie maar vooral met hebzucht heb ik tijdens een tuinenreis al dat moois mogen bewonderen, maar er vooral inspiratie opgedaan.
Ieder jaar is het voor mij weer een uitdaging om de "cottage garden" te benaderen. Met het vroege voorjaar gaat het dan ook flink kriebelen en heb ik al aardig wat zaailingen in de warme bak staan.
Ook dit jaar ga ik weer proberen om gedurende het hele bloeiseizoen zoveel mogelijk vrolijke hoekjes en arrangementen te creëren. Als basis heb ik een flinke voorraad aan vaste en tweejarige planten opgebouwd: o.a. de damastbloem; papaver, hartgespan, koninginnekruid, herfstanemoon, flox, kattestaarten, monnikskap. En het groene geraamte: de euonymus, taxus, de laurier en laurierkers. Voeg daarbij de door de tuin zwervende akelei, vergeetmijniet en longkruid toe en je komt aardig in de buurt. Dit alles omlijst door diverse rozen.
De grote oranje papavers worden dit jaar verplaatst, te lang op één plaats geeft kleinere en vooral minder bloemen. Af en toe, zo eens in de drie jaar, verplaatsen, prikkelt de plant om beter uit te lopen. Vind je een bepaalde plant niet echt op zijn plek staan. Gewoon met kluit en al verplaatsen. Lege gaten worden opgevuld met bakken gevuld met éénjarig goed, of ingezaaid met van alles wat, denk bijvoorbeeld aan dahlia's en gladiolen
.
Het is nu prima tijd om de lathyrus te zaaien, dit mag al in de volle grond, maar mag ook in de bak onder glas. De zaden kiemen sneller maar de kans dat de plant wat slap op groeit is wel groter.
Dit jaar ga ik voor het eerst stokrozen uitproberen die het eerste jaar al bloeien. De meeste soorten bloeien pas het tweede jaar en vormen het eerste jaar een rozet. Omdat de plant gevoelig is voor roest (een schimmel die kleine oranje vlekjes veroorzaakt) wordt de plant vaak voortijdig geruimd omdat hij er niet meer uitziet. Zo heb ik nog aardig wat zaden die in de loop van de lente hun plek in de tuin zullen vinden
Geïnspireerd? Wil je zelf ook gaan beginnen met de aanleg van een "cottage garden" of een hoekje in je tuin omtoveren tot een engelse border, neem dan de volgende regels in acht:
Bepaal de beschikbare ruimte, de kleuren en de hoogte die de planten maximaal mogen bereiken. Zorg voor een zonnige plek, een goede afwatering, zeker als je in potten tuiniert. Maak een lijstje en/of een tekening en kleur die in. Waak ervoor dat je niet te pietluttig bent in de tuin. Veel planten zaaien zich spontaan uit en geven daardoor juist dat "cottage garden"effect.
Flink gaan winkelen in de tuincentra is natuurlijk een optie, maar zeker zo effectief en in ieder geval goedkoper is uit zaad zelf enkele mooie bloemen arrangementen samen te stellen. Er zijn zeer veel mengsels in de handel met een grote varieteit aan bloemen in allerlei kleuren. Groene vingers zijn niet altijd een vereiste. Iedereen kan zaadjes in een bak stoppen en vochtig houden, daar hoef je geen hovenier voor te zijn. Toch liever naar het tuincentrum? Wees dan niet te zuinig met de aanschaf van nieuwe vaste planten. Drie of vier van één soort geven een mooier en voller effect, dan één plantje dat mogelijk verdwijnt bij te veel concurrentie van andere planten. Let op de hoogte van de planten en de periode van bloei. Koop je bijvoorbeeld 3 soorten met een hoogte van 100 cm, die bloeien in juli, dan heb je in de rest van het jaar daar niets meer bloeiend. Beter is het 3 soorten uit te zoeken die na elkaar bloeien.
Dit is alvast een begin voor een mooie border of bloemenhoek, in de loop van het seizoen kom ik met meer tips om het hele jaar te kunnen genieten van een onvervalste hollandse "cottage garden".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten