TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

maandag 26 mei 2014

Brugmansia - Engelentrompet





                                                                   De Brugmansia is een kuipplant die met de juiste aanpak een feest kan worden in iedere tuin. Hij is zowel uit zaad als uit stek te kweken. Zaailingen bloeien echter niet altijd het eerste jaar, dus is het aan te raden een jonge plant aan te schaffen. In het voorjaar worden vaak allerlei maten aangeboden bij de tuincentra en supermarkten. De Brugmansia wordt vaak gezien als een familielid van de Datura ook wel Doornappel genoemd, maar is  echter een zelfstandige plantensoort. Beiden zijn wel erg giftig en hebben bij inwendig gebruik een hallucinerende werking. Bij het ruimen van de bladeren en snoeien van de plant is het aan te raden de handen daarna grondig te wassen en contact met de ogen te vermijden. Na het snoeien heb ik eens gedachteloos in mijn ogen gewreven en had prompt opgezette, dikke tranende ogen. Je bent dus gewaarschuwd. De Brugmansia is behalve om zijn aantrekkelijke bloeiwijze, ook bekend om zijn verrukkelijke lucht. Op zomeravonden verspreidt de plant een heerlijke frisse zomerse lucht. De bladeren zijn daarentegen minder aantrekkelijk, behalve voor slakken, die zijn er dol op.  De Datura daarentegen heeft varianten die een zeer kwalijke lucht verspreiden. 


 De plant is met de juiste verzorging een dankbare groeier. Laat de plant als hij van de kweker of de winkel komt eerst even acclimatiseren en zet hem in ieder geval pas buiten na de IJsheiligen. De Brugmansia heeft in ieder geval de ruimte nodig. In een grote pot kan hij al in het eerste jaar uitgroeien tot 1.80 m. De ochtendzon wordt als beste verdragen. Hebt u een tuin op het zuiden, geef de plant dan ‘s ochtends en liefst ‘s avonds een forse plens water. Maar zorg er wel voor de wortels niet in het water blijven staan. De plant kan ook in de volle grond worden geplaatst, dan wel op een warme zuidmuur. Met de slappe winters van tegenwoordig en een toekomst met nog warmere winters kan men zelfs proberen de kuipplant buiten te laten overwinteren, mits deze op een beschutte plek staat. Met noppenfolie kan hij eventueel bij vorst worden afgedekt. Het is echter nooit een garantie dat hij de winter overleeft. De plant kan ook worden opgerooid en ingekuild. Dit is echter alleen voor de wat ruimere tuinen een optie. Mijn exemplaren snoei ik in het najaar terug en laat ik overwinteren op zolder. Let echter wel op ongedierte. Bladluis en spint is een veel voorkomend probleem als de plant van buiten naar binnen verhuisd.

De plant heeft beslist veel voeding nodig. In de bloeiperiode zeker 2 x per week vloeibare mest geven of anders mestbolletjes bij de plant doen die het hele seizoen voeding afgeven. Een goedkoper en zeer effectief alternatief is de plant voeden met bananenschillen. Van de zomer heb ik zowel mijn Canna’s als mijn Brugmansia’s regelmatig de schillen van bananen gegeven en ik ben beloond met een zeer rijke bloemengift. 

Tot slot nog het stekken. Na de bloei wordt de plant terug gesnoeid. Let er wel op de dat u niet tot het verhoute gedeelte snoeit. De takken kunnen ongeveer tot 1/3 worden teruggesnoeid. Van de takken die gesnoeid zijn is het makkelijk stekken te nemen. Het is wel belangrijk dat men een stek neemt van de tak die al gebloeid heeft. Dompel de stekken in wat stekpoeder en zet ze onder plastic in wat vochtige grond. Zodra de plant nieuw blad gaat vormen kan het plastic worden verwijderd en de plant in een ruimere pot verder worden opgekweekt.

Er zijn buiten de roze variant ook nog gele Brugmansia's die net zo lekker ruiken als hun roze broertje/zusje. Op google afbeeldingen heb ik zelfs een blauw exemplaar gezien. Maar of dat een kwekersgrapje is weet ik niet.  










1 opmerking:

  1. In de bladoksels komen heel veel nieuwe scheuten, moet je die verwijderen, net als bij tomatenplanten.

    BeantwoordenVerwijderen