TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

dinsdag 18 september 2012

Hibiscus


Een topper als tuin- en kamerplant  

De Hibiscus (familie van de Malvaceae) is zowel als tuin en als kamerplant razend populair.
Vooral de kamerplant H. Rosa Sinensis met zijn uitbundige kleuren en prachtig glanzend blad doet denken aan warme tropische oorden. De kamerplanten zijn over het algemeen redelijk betaalbaar en worden daarom, na de bloei, vaak tot de compostbak veroordeeld. Met een kleine moeite is de plant echter zeer makkelijk over te houden en kan dan jaren mee. Ik heb zelf exemplaren gehad die over de dertig jaar oud zijn geworden. Een paar eenvoudige tips om de plant te verzorgen:
Verpot de plant na aankoop. De planten worden in de kwekerij namelijk erg opgekweekt en zitten vaak in een te kleine pot om een vroege bloei te forceren. Een stenen of terracotta pot is ideaal. De plastic potten houden de aarde vaak te nat wat nadelig is voor de wortelontwikkeling. Verpot de plant in het voorjaar en snoei hem flink terug. Dit bevordert de groei van de plant en de ontwikkeling van knoppen. De plant verlangt een zonnige plaats, verdraagt zelfs direct zonlicht en doet het prima met een dagelijkse watergift en 1 x per week vloeibare plantenmest. Indien de plant in een plastic pot blijft staan, moet de watergift worden teruggebracht tot ongeveer 2 x per week. 

De tuin variant, de H. Syriacus is de bladverliezende winterharde versie. Hij heeft het afgelopen winter zwaar te verduren gehad en heel wat struiken zijn voor de helft, en soms zelfs helemaal dood gevroren.  De bladvorming is over het algemeen vrij laat. Als alle andere struiken al goed in het blad zitten, komen de eerste blaadjes van deze tuinvariant pas te voorschijn. Ook de bloei begint vaak pas als de eerste zomerbloeiers al op hun retour zijn, maar dan heb je ook een zeer uitbundige bloeier.

Met een goede indeling van de tuin, kun je daar echter je voordeel mee doen zodat je de hele zomer bloeiende struiken in de tuin hebt. De struik verlangt een goede vocht doorlatende, humusrijke grond. Hij staat graag beschut tegen de wind, op een zonnige plek. De plant houdt er niet van om verplaatst te worden. Snoeien kan eind van de herfst of begin van de lente. Oude scheef gegroeide takken snoei je helemaal weg en jonge takken snoei je tot maximaal tweederde terug. Deze snoeibeurt wordt over het algemeen beloond met een royale bloemengift. 

Alle Hibiscus varianten kunnen makkelijk worden gestekt en de tuinvariant zaait zich vaak ook spontaan uit. Stekken kunnen in juli van de plant worden genomen. Men scheurt ongeveer 10 cm lange twijgen met een zogenaamd hieltje van de plant en laat deze in een mengsel van potgrond en zand wortelen. Houd de stekken wel vochtig. In het voorjaar kunnen de nieuwe planten worden uitgezet.

Momenteel wordt er een nieuwe Hibiscus aangeboden als kuipplant. De Newbiscus. Deze nieuwe variant heeft enorm grote bloemen en lijkt een kruising tussen de tuin en de kamervariant. De H. Winterhardy, kan zowel binnen als buiten worden gehouden.
 



 

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten