TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

dinsdag 23 oktober 2012

Culinaire tips uit de herfsttuin



 
Met Halloween op komst is het weer tijd voor wat creatief werk met betrekking tot de pompoenen. Momenteel volop te koop in de winkels, maar het leukst is natuurlijk als je de pompoenen uit je eigen tuin kunt halen. Zelfs met een tuin die voor het grootste gedeelte uit steen bestaat, is het mogelijk pompoenen met een flink formaat te oogsten. Ook culinair gezien is het aantrekkelijk om pompoenen te kweken. Een pompoensoepje is tegenwoordig niet te versmaden en het vruchtvlees kan worden verwerkt in diverse salades en wokgerechten en toetjes.

Eerst maar eens een recept voor een mooie pompoenenoogst: Men neme: enkele zaden, te koop bij tuincentra. Een stukje grond van ongeveer 1 bij 1 meter. Eventueel wat leidraad. Voor diegene die geen vierkante meter tuin kunnen missen is er natuurlijk ook de optie van een grote bloempot. Zorg voor het voorjaar voor een goed grondje, dmv tuinaarde, compost oude bladeren, desnoods keukenafval in de vorm fruitschillen, resten van prei, bloemkool, sla etc. De pompoen gedijt het best op rijke compost, goed vochtig, maar wel vochtdoorlatend anders gaat het rotten. Stop in het voorjaar de zaden in het bergje compost of in de bloempot, geef regelmatig water en hokus pokus, in het najaar prachtige pompoenen. De fee uit Assepoester is er een amateur bij. De bladeren en stelen van de plant kunnen door de tuin worden geleid, maar ook naar boven of  beneden. Bij een teveel aan bloemen of als de plant te lang wordt voor de tuin, kun je enkele bloemen afknijpen of de top uit de plant halen. Dit bevordert ook de groei van de pompoenen.


Nog een vrolijke slingeraar     
De Oost Indische Kers (Tropaeolum) trekt zich van aangegeven paden ook weinig aan. Hij woekert vrolijk door de tuin en bloeit volop van de zomer tot ver in het najaar, wanneer de meeste één-jarige op hun retour zijn. Ik ben nu alvast begonnen met het verzamelen van de zaden, want volgend jaar gaat hij zeker weer de herfsttuin opvrolijken. Een zeer dankbare één-jarige plant die ik eind juni heb gezaaid in bakken en de zomerborder. Als de border dan uitgebloeid raakt slingert de Oost Indische kers zich nog vrolijk langs paden en muurtjes. Je kunt de plant overal langs en door leiden. Als hij ergens groeit waar het niet zo uitkomt knip je hem gewoon af, of je leidt hem de andere kant op.

In de tuinen van de schilder Claude Monet in Giverney, Frankrijk worden de paden in de herfst ook opgesierd door de vrolijke kleuren van de Oost Indische kers. De tuinlieden leiden de planten langs de afstervende lage borders en over de paden, zodat de late herfstbezoeker het idee krijgt dat hij over een pad van bloemen loopt.

De plant is een zeer dankbare groeier die zichzelf in zachte winters uitzaait en in het voorjaar soms spontaan weer opkomt.

Nog een culinaire tip:

De bloemen en bladeren worden in de keuken ook gebruikt en toegevoegd aan salades en verwerkt in cocktails. Ze hebben een nootachtige, beetje peperige smaak. Rupsen en bladluizen vinden de plant in ieder geval ook een delicatesse. Het is dus aan te raden om, voor enig culinair avontuur, de plant goed te controleren op diverse insecten, anders heb je waarschijnlijk, gelijk met de groente, ook vlees bij je eten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten