TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

maandag 12 november 2012

Oeps, de eerste nachtvorst dreigt.


Hij valt in voor je het weet: de eerste nachtvorst,  dus alarm voor de bollen en kuipplanten die de winter moeten zien te overleven. Het klimaat in onze te warme woningen is, met vaak slechte ventilatie, te droge lucht en te hoge temperaturen, niet bepaald ideaal. Een paar tips om de planten een kans te geven de winter te overleven is dus waarschijnlijk geen overbodige luxe. 
Stel jezelf allereerst de vraag of je de kuipplanten wel echt wilt laten overleven, of schaf je liever een verse plant aan in het voorjaar.
De kuipplant heeft namelijk wel een gebruiksaanwijzing die goed gelezen moet worden. De meest populaire overwinteraars zal ik hier behandelen. 
KUIPPLANTEN
Kuip- en patio planten: Mandeville (Dipladenia), Abutilon, Brugmansia (Engelentrompet), Bougainvillea, sommige Jasmijn en Hibiscus soorten, Tibouchina, Fuchsia’s, Geraniums: deze planten hebben allemaal een lichte plek nodig, redelijke luchtvochtigheid, temperatuur tussen 10 en 15 graden,  hooguit 1x per week een beetje water. GEEN voeding.
Genoeg water om te overleven maar te weinig om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de plant terug als je ze binnen zet. Let vooral op de  luizen. Ontwikkelen zich bladluizen maak dan een mengsel van 1 liter water, 10cc spiritus, 1 el groene zeep. Sproei hiermee de plant af, maar dek wel de aarde af met plastic. Herhaal na 10 dagen.
ZOMERBOLLEN
Tips voor zomerbollen zoals:  Dahlia’s, Canna’s Gladiolen, Mirabelles, Fresia’s, Begonia’s: rooi de bollen op. Borstel de aarde eraf, laat even drogen (niet langer dan een dag of twee) en bewaar de bollen verpakt in kranten, stro of houtwol. Vooral niet te warm, anders lopen de bollen te vroeg in het voorjaar al uit. Want voor alle bollen en kuipplanten geldt, pas na 15 mei weer naar buiten. Natuurlijk kun je in de loop van april al beginnen met alles van verse aarde te voorzien en op te kweken. Maar ook hier geldt de regel : houd de temperatuur laag, anders groeit alles veel te slap en kwetsbaar op en zijn de planten een prima prooi voor allerlei ongedierte in het voorjaar. Dit is een probleem waar ik het voorjaar nog op terugkom.
OLIJF
Tot slot nog een advies voor de Olijf, want deze is ook vaak slachtoffer van verkeerde behandeling in de winter. De Olijf verdraagt lichte vorst,  tot ongeveer –5 graden gedurende een paar dagen. Daarna is het aan te raden de Olijf, indien nog handzaam, binnen te  zetten in een koele ruimte. Is de plant niet meer te verplaatsen dek de plant dan af met jute. De pot mag worden afgedekt met bobbeltjes plastic. De stam en takken echter NOOIT met plastic afdekken, om zweten en schimmel te voorkomen. Dek stam en takken af met jute of een wollen deken. Zorg er verder voor dat de Olijf door het jaar heen een goede afwatering heeft, zo voorkom je dat de plant zich in het najaar vol slurpt met de najaarsregens, waardoor bevriezing van stam en takken in de winter een groot gevaar vormen.

 




 

 

 

  

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten