TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

donderdag 22 november 2012

Medinella



De Medinella is een prachtige kamerplant, die echter wel wat ruimte eist. De breed uitstoelende bladeren vragen om een ruime plek, met liefst zo min mogelijk andere planten in de buurt. Een plek op een hoge plantentafel of kruk is dan ook de beste plaats voor deze plant.
De plant wordt veel aangeboden in het najaar als de meeste andere planten toe zijn aan de winterrust. Omdat de plant het jaar rond wordt opgekweekt in de kassen is er echter geen vaste tijd voor de aanschaf.
De Medinella vindt zijn oorsprong in de tropen, Java, de Filippijnen en oost Afrika. Omdat de plant wordt opgekweekt onder de, voor deze plant ideale omstandigheden, heeft de plant na aanschaf vaak last van een terugval. De overgang van kas, winkel en woonkamer is niet ideaal voor een plant in de knop. Vooral niet omdat de plant sterk reageert op wisselende temperaturen. Schrik dus niet als de plant na aankoop een gedeelte van zijn bloempjes, die verscholen zitten tussen prachtige roze schutbladeren, laat vallen. Bij goede verzorging zal de plant zich prima herstellen.
Zoals al vermeld houdt de plant niet van grote temperatuurverschillen. De ideale omstandigheden voor de plant zijn dan ook tijdens de bloei: veel licht, hoge luchtvochtigheid, goede afwatering en regelmatig (1 x in de 2 weken minimaal) voeding. De plant mag tijdens de bloei wel regelmatig water hebben maar zorg dat hij nooit met zijn voeten in het water staat.  Het grote risico bij te veel water, is onder andere bladval en wortelrot. Zet de plant desnoods op een eilandje van kiezels, houdt de kiezels onder water zonder dat de onderkant van de pot in het water staat. Sproei of nevel de plant regelmatig. Laat de temperatuur tijdens de bloei niet onder de 18 graden komen. Als de plant is uitgebloeid snijd je de bloemen eruit. Zet de plant wat koeler, geef geen voeding meer en houd de plant net aan vochtig.
Zet na een periode van ongeveer 2 maanden, de Medinella weer lichter en warmer, begin weer met voeding geven en vergeet vooral niet rijkelijk te sproeien en te nevelen.

Vermeerdering van de plant is vrij simpel. Scheur een jonge loot voorzichtig van onder de plant af. Doop deze in wat stekpoeder en laat de stek onder glas of plastic hoes bij 25 graden en hoge luchtvochtigheid wortelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten