Na de eerste flinke najaarssstorm van dit jaar, laat de tuin zijn wintertooi zien. De bladeren zijn er nu echt allemaal af en het éénjarig goed is platgewaaid. Peinzend kijk ik naar buiten en bekijk het groene geraamte van mijn tuin, want hiermee moeten wij het de komende maanden doen. De Magnolia, laat nu het licht weer volop toe in de tuin. De Boompioen, die ervoor in de luwte stond, laat alweer zijn knoppen zien. De meeste groenblijvers hebben zich deze zomer goed hersteld van de zware vorst van afgelopen winter. De Vibernum is weer goed teruggekomen na de noodzakelijke zware snoei en de Camellia en Rododendron laten alweer hun knoppen zien. De Laurierkers en de Portugese laurier staan er, met prachtig groen glanzend blad prima bij. De Euonymus geeft de nodige kleur en variatie, kortom de wintertuin hoeft verre van kaal te zijn.
GROENBLIJVENDE KLIMMERS
Qua struiken is er over het algemeen genoeg te krijgen voor de wintertuin, hoe anders ligt dat met de klimmers. Hoewel de vraag naar wintergroene klimmers over het algemeen vrij groot is, is het best moeilijk om sterke en winterharde planten te krijgen. Er zijn veel varianten Clematissen, Jasmijnen en ander soort groenblijvende klimmers, maar het succes om een koude winter te overleven is vaak afhankelijk van de standplaats en de temperatuur. Veel van deze soorten vriezen toch in tot de grond om in het voorjaar weer op te komen. De kale plek die de klimmer achterlaat is vaak niet in één seizoen opgevuld. Ook heeft deze catagorie vaak een winterdek nodig, of moet helemaal worden afgedekt. Er zijn tegenwoordig wel mooie hoezen voor de planten verkrijgbaar, maar het blijft behelpen.
Natuurlijk zijn er klimmers die sterk zijn en makkelijk de vorst weerstaan. Denk bijvoorbeeld aan de Hedera (klimop) soorten, de Pyracantha (vuurdoorn), misschien niet een echt klimmer, maar deze kan in een paar jaar toch tot grote hoogte worden geleid. Euonymus (kardinaalsmuts), ook een mooie struik die goed naar boven kan worden geleid. Echter, om een hele schutting of tuinafscheiding tot boven aan te laten begroeien, vergt wel een paar jaartjes geduld. Een optie is om tijdens de zomer de beschikbare ruimte vol te laten groeien met éénjarig goed. Vooral de Tropaeolum is een dankbare klimmmer dit tot de eerste vorst nog volop bloeit en groeit. Ook plantenbakken gevuld met heide, sierkooltjes, cyclamen en gaultheria geven in de winter nog wat kleur aan de schutting. Met deze tips moet het toch lukken om de tuin, ook in de winter, een wat vrolijker aanzicht te geven, en straks met een sneeuwmuts op wordt het helemaal een plaatje.
Een lijst welke klimmers het meest geschikt zijn qua ligging, bloem en winterhardheid wordt in een volgend artikel gepubliceerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten