TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

vrijdag 7 december 2012

Kerst en Mistletoe/Maretak/Vogellijm

Zo rond de kerst valt er over de tuin niet veel te vertellen. Het sneeuwt, vogeltjes scharrelen hun voer bij elkaar, katten zie je gelukkig nauwelijks en af en toe schiet er een klein muisje langs om ook wat van de voedertafel te halen, dat is het wel zo een beetje.
Dan maar een verhaaltje over de kerst en de Mistletoe. Zoals zoveel dingen komen overwaaien uit Amerika, zo ook de gebruiken rond de Mistletoe met de kerst. De Mistletoe is tegenwoordig overal op de markt te koop om Cupido zo rond de kerst weer een handje te helpen. Mooie kleine boeketjes met een rood lintje worden ter versiering en aanmoediging boven de deuren gehangen. Om de Mistletoe mooi groen te houden, kun je hem een beetje besproeien. Hij wordt anders wel erg gauw geel in de, over het algemeen, vrij droge woonkamers.

Maretak/Vogellijm    
Minder bekende benamingen voor de Mistletoe zijn de nederlandse namen Maretak of Vogellijm. De trouwe Asterix lezers weten dat aan de Maretak magische krachten worden ontleend. Obelix werd er regelmatig op uitgestuurd om met het gouden snoeimes de Maretak te gaan oogsten. Waarna Panoramix deze gebruikte voor het maken van de beroemde toverdrank. Ook in andere landen, zoals Duitsland en België worden veel magische krachten aan de plant toegekend.
De mythologie en kruiden geneeskunde leveren veel verhalen en recepten, die toe te schrijven zijn aan de giftige eigenschappen van deze half parasiet. (Mare - heks, spook, geest).

 In het noorden van Frankrijk zie je veel bomen die de Maretak als medebewoner huisvesten. De Maretak wordt verspreid door onze gevederde vriendjes. De bessen moeten namelijk eerst de weg door het darmkanaal afleggen om tot ontkieming te komen. De kleverige bessen hechten zich vervolgens aan de tak om daar te ontkiemen en zich te voeden aan het vocht en mineralen van de boom. Vandaar ook de naam Vogellijm. In Nederland komt de Maretak alleen nog voor in Limburg waar hij zich vooral nestelt op de appelbomen. De hele plant, ook de bessen zijn giftig. Om de plant met de kerst boven de eettafel te hangen wordt dan ook afgeraden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten