TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

zondag 16 december 2012

Helleborus - anti magische plant.


De Helleborus staat beter bekend onder de naam Kerstroos. Hoewel hiermee wordt gesuggereerd dat de plant rond de kerst bloeit en hij ook rond de kerst in bloei wordt getrokken door de kwekerijen, bloeit hij normaliter rond februari en  is daarmee, samen met het Sneeuwklokje, één van de eerste bloeiers in de tuin. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar waaronder de paarse en groene varianten H. foetidus (stinkend nieskruid), de H. argutifolius, en de witte variant de H. niger. Deze  laatste wordt ook het meest rond kerst aangeboden.

ANTI MAGISCHE PLANT

 Ook aan deze plant hangt een boeiende geschiedenis vanwege zijn veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen. Omdat de plant rond de kerst bloeit, werd de plant bestempeld als anti magische plant, als symbool van het nieuwe leven na de donkere dagen. Verder werd verondersteld dat een gedroogde wortel om de nek gehangen, beschermde tegen depressies en zwartgalligheid. O wee, echter diegene die aan de wortel kluift!! Hem is een wisse dood beschoren. Met andere woorden: let op deze plant is vreselijk giftig. De wortel wordt gebruikt in de homeopathie en heeft  medicinale overeenkomsten met Digitalis (Vingerhoedskruid). Historici zijn het er nog steeds niet over eens of Alexander de Grote is gestorven aan een bacterie of aan een overdosis medicijn, bereidt uit de wortel van deze plant. Veelal werd een extract van de wortel namelijk gebruikt na een flink drinkgelag, om de lever te zuiveren. Met de dosering werd het in die tijd nog niet al te nauw genomen en men neemt aan dat Alexander op de been moest worden geholpen met een flinke dosering, wat hem uiteindelijk fataal is geworden.

DAGELIJKE VERZORGING
 
 De plant verlangt een plekje in de schaduw, het liefst onder een boom of struik. Een goede voedzame, vochtdoorlatende plek, maar vooral niet te droog. De nieuw aangeschafte plant kan na aanschaf het best in de pot blijven tot hij is uitgebloeid, de plant laat zich namelijk slecht verplaatsen en moet in de tuin eerst acclimatiseren voordat hij weer opnieuw gaat bloeien. Als het blad niet meer mooi is kan het worden verwijderd, dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen. Eenmaal gewent aan zijn nieuwe plek zal de plant jarenlang een verrijking zijn in iedere tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten