TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

zondag 2 december 2012

Winterharde groenblijvende klimmers voor de Noord en Oostmuren..


De Berberidopsis carollina is een uit Chili afkomstige plant die uitstekend op het noorden gedijt. De plant heeft hulstachtige bladeren en rode bloemen die op ongeopende fuchsia knoppen lijken. Het is een wat rommelige klimmer die wel steun en geleiding nodig heeft. Geeft de voorkeur aan wat venige grond die echter wel goed vochtdoorlatend moet zijn. Bij strenge vorst afdekken met een flinke mulchlaag. Minimum temperatuur die wordt verdragen -12 graden.



 Akebia quinata is een uit China afkomstige, vrij rommelige klimmer met windende stengels. Bij een zachte winter wil hij zijn blad nog wel eens behouden, maar in strengere winter wordt ook deze klimmer kaal. Verdient in ieder geval ook een flinke mulchlaag bij strenge vorst en komt in het voorjaar dan weer terug. Snoeien na de bloei en iedere 3 tot 4 jaar tot aan de grond terugsnoeien om te veel wirwar te voorkomen. Minimum temperatuur die wordt verdragen - 12 graden.




Jasminum Nudiflorum
De meningen over de standplaats zijn nogal verdeeld. De één zegt volle zon (zuiden dus) de ander alleen ochtendzon. Ik denk dat hij op beide plaatsen voldoet, maar misschien op termijn beter op de één dan op de ander. Hoewel hij bladverliezend is, wil ik hem toch hier vermelden omdat de takken wel groenblijvend zijn in de winter en, niet onbelangrijk, hij prachtig  bloeit in de winter. In de winter en voorjaar is hij overdekt met prachtige gele bloemtjes, gelijk sterren. Hij verlangt een goede vochtdoorlatende grond en is geheel winterhard.  Hij moet wel geleid en gesteund worden.




Hydrangea
Er zijn twee (klim)hortensia varianten die wel groen blijven. Het betreft hier de Hydrangea serratifolia en de H. seemannii. Deze krachtige klimmers groeien in de schaduw of halfschaduw of tegen bomen. Ze verlangen een matig vruchtbare grond, goed gedraineerd met veel toegevoegde compost. De koude winter- en lentewind kan wel schade toebrengen aan de Hortensia's. Snoeien aan het eind van de zomer als de klimmer nog in bloei staat. Snoei de plant dan terug tot iets binnen de toegemeten ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten