TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

maandag 7 januari 2013

Areca/Kentia Palm

De Areca palm, Dypsis lutescens, is uitgeroepen tot plant van de maand januari. Nu de kerstboom weer uit de kamer is verjaagd moet de kale plek natuurlijk weer worden opgevuld. De decoratieve palm leent zich daar uitstekend voor en wordt volop in de supermarkten en tuincentra aangeboden. Helaas wordt deze decoratieve palm vaak ook gedegradeerd tot wegwerpartikel omdat hij 1) nogal eens ten prooi valt aan vraatzuchtige katten, die bij gebrek aan andere middelen de plant als braakmiddel gebruiken; 2) de nederlandse huiskamer is nu eenmaal geen goed alternatief voor de tropische ambiance waar de palm oorspronkelijk thuis hoort (Madagascar).
Om toch iets langer dan, pakweg gemiddeld 1 maand, van de plant te genieten, hier een paar algemene tips om de plant in de mooie en aantrekkelijke staat te houden, waarin wij hem hebben aangeschaft.
Aan de katten kan over het algemeen niet veel worden gedaan, buiten de beproefde plantenspuit, het buiten sluiten als de kat alleen thuis is of een leuk bakje kattengras plaatsen dat ter compensatie dient als braakmiddel.
De algemene verzorgingsregels voor de plant zijn als volgt:
Gedempt licht, net vochtig houden, maar vooral niet laten uitdrogen. Zorg voor een hogere luchtvochtigheid door wat te nevelen en te sproeien. Normaliter wordt er alleen in de zomer gesproeid en geneveld, maar omdat de luchtvochtigheid in de woonkamer, door het stookseizoen vaak erg laag is kan het geen kwaad als de luchtvochtigheid dmv hiervan wordt verhoogd. Bij vloerverwarming is het aan te raden de plant op een kruk of verhoging te zetten. Als dit niet mogelijk is zorg dan voor een zogenaamd eilandje. Doe wat kiezels in een plantenschaal, zet in het midden een omgekeerde schotel en plaats hierop de palm. Vul vervolgens de schotel met kiezels met water. Let er goed op dat de plant niet met zijn wortels en kluit in het water staat.
 Laat de temperatuur in de kamer niet onder de 13 graden komen, maar zet de plant ook niet te dicht bij de verwarming.
De ideale temperatuur voor de winter in zijn natuurlijke omgeving is namelijk 16 graden. Aangezien dit ondoenlijk is in de nedelandse woonkamers moet wij een beetje improviseren.
Verder is het mogelijk dat de plant nog een terugslag krijgt, omdat de overgang van kas naar winkel en woonkamer redelijk groot is. Door temperatuur verschillen zoveel mogelijk te vermijden, kan worden voorkomen dat de bladeren voortijdig vergelen en afsterven. Gele en bruine bladeren kunnen worden afgeknipt. Ook bruine punten kunnen worden afgeknipt maar dat voorkomt niet dat de afknipte randen daarna ook weer bruin worden, dus erg veel schiet je met die behandeling niet op. Beter is het er voor te zorgen dat de condities optimaal zijn, zodat de punten niet bruin worden.

Tegen het voorjaar ga je de plant meer water geven en ook 1 x in de 2 weken wat plantenvoeding. Zorg wel voor een goede afwatering. Zet de plant wat lichter, maar niet in direct zonlicht. Verpotten gebeurt 1 x in de 2 jaar als de wortels de pot uitgroeien.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten