TUINWEETJES

TIPS OVER TUIN- EN KAMERPLANTEN

vrijdag 11 juli 2014

Rozen snoeien



Over het snoeien van rozen wordt eigenlijk altijd moeilijker gedaan dan het is. Het belangrijkste is dat je weet wat voor roos je in de tuin hebt staan. Een klimroos heeft nu eenmaal een andere behandeling dan de struikroos.

Verder is een roos een sterke groeier dus als je je een keertje heb verknipt, (versnoeid is wel een heel raar woord), dan is er nog geen man overboord. Ook bij het snoeien van rozen worden er wel eens adviezen gegeven die mij even op het hoofd doen krabben, maar als men dit al jaren, tot tevredenheid, doet wie ben ik dan om te zeggen dat het anders moet. Bij deze de basisregels voor de diverse soorten.

STRUIKROZEN:

Deze groep heb ik verdeeld in twee groepen:
Groep 1 bestaat uit hoge/lage en doorbloeiende rozen. Voor allemaal geldt dat eind van de winter, begin van de lente al het oude en dode hout kan worden verwijderd. Verwijder ook alle dunne en slappe takken en zorg dat je een mooie open struik creëert. Behoud bij de lagere rozen soorten 3 tot 5 sterke jonge takken die nog niet erg vertakt zijn, en snoei deze tot 4 of 5 ogen terug. Let erop dat je snoeit boven een naar buiten gericht oog. Bij de hogere rozenstruiken behoudt je meer sterke takken (5 tot 7) en deze takken snoei je tot twee derde van hun lengte in. Ook weer boven een naar buiten gericht oog. Dunnere takken snoei je meer terug dan de dikkere. Dit geeft een sterkere struik, lange slappe takken zijn breekbaar in de wind, vooral als ze zwaar zijn van de rozen.

Groep 2 bestaat uit eenmalig bloeiende, en oude rozen. Voor deze groep geldt dat ze de eerste twee jaar niet hoeven te worden gesnoeid, behalve natuurlijk weer ziek en dood hout. Verwijder na de bloei de uitgebloeide takken tot op de plek waar een nieuwe tak zich ontwikkelt. Deze tak wordt in het voorjaar, indien hij te veel doorschiet, weer met een derde ingekort.

STAMROZEN

Stamrozen zijn eigenlijk struikrozen die op een stam zijn geënt. De ent is het zwakste gedeelte van de roos en moet in de winter worden beschermd. Voor deze rozen geldt ook: verwijder al het dode en zieke hout en kort de takken van de stamroos met een derde in. Let er wel op dat je de mooie vorm behoudt.

KLIMROZEN


 De eerste twee jaar bind je alleen de nieuwe takken aan. Span een draad tussen een stel oogjes en bind daar met binddraad of losse klemmen de takken zo veel mogelijk horizontaal aan. Let erop dat je de takken niet te strak aanbindt.  Een rozen rek of boog is natuurlijk ook een optie. Heeft de tak de gewenste lengte bereikt, kort hem dan 10 cm in. De roos zal nu zijtakken ontwikkelen. Deze zijtakken kort je op hun beurt weer in tot ongeveer de helft. Op deze takken zullen de bloemen zich ontwikkelen. Verwijder in het najaar enkele  uitgebloeide hoofdtakken tot aan de basis om plaats te maken voor nieuwe hoofdtakken. Doe dit gefaseerd, dus niet ieder jaar alle takken, maar neem de oudste takken eerst en het jaar daarop de volgende takken. Zo verjong je de klimroos ieder jaar zonder dat hij helemaal kaal wordt of een jaar niet bloeit. Niet snoeien leidt op den duur tot verwildering van de struik en kleinere en/of minder bloemen.

RAMBLERROZEN

Snoei hiervan vooral het dode hout weg en  verwijder regelmatig oude takken tot aan de basis om plaats te maken voor nieuwe jonge scheuten.

Nog wat algemene tips: gebruik goede handschoenen. Maak de schaar na het snoeien goed schoon met alcohol of spiritus, gebruik voor de zwaardere takken een snoeischaar met aambeeld of een takkenschaar en voor de kleinere takken een scherpe snoeischaar. Ruim al het snoeiafval op. Dit voorkomt infecties en schimmels waar de rozen nu eenmaal erg gevoelig voor zijn.

ALGEMENE REGEL VOOR DOORBLOEIENDE ROZEN

Als je goed naar de roos kijkt dan zie je dat het eerste takje onder de knop drie blaadjes heeft. Bij door bloeiende rozen de uitgebloeide rozen eruit knippen tot het eerste gezonde vijfblad. De roos blijft dan tot oktober doorbloeien. Bij trosrozen wacht je tot de hele tros is uitgebloeid. Vind je dat erg lelijk, verwijder dan met een klein schaartje de uitgebloeide bloemen.

Ik kan dit artikel nu nog wel vervolmaken met allerlei tekeningetjes hoe er wel, of niet gesnoeid moet worden, maar het lijkt mij handiger als je een mailtje stuurt of reageert op dit artikel met een fotootje erbij. Je krijgt dan een  gratis snoeiadvies en als dat niet duidelijk is alsnog het tekeningetje erbij.



   


1 opmerking:

  1. vragen over deze artikelen kunnen ook worden gestuurd naar nbroek77@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen